Nordmenn har lært seg fjellvettreglene

Påsken er høysesong for alpinskader. Men med unntak av litt knall og fall i skibakkene, viser de fleste at de behersker fjellvettreglene.

Tre hentet med luftambulanse fra turisthytte

Tre personer fikk mandag ettermiddag i seg gass på turisthytta Besso i Eidfjord kommune på Hardangervidda. De tre ble hentet med helikopter, men skal ikke være alvorlig skadd.

Hytta er i full drift i påsken, og de tre fikk i seg propangass på et bad på hytta.

– Klokken 17.44 ble vi informert om at tre personer skal ha fått i seg gass fra en gassdrevet dusj i Besso turisthytte på Hardangervidda, opplyser operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

Andreas Finsrud, som driver Besso turisthytte i påsken, sier til avisa at det har vært propanlekkasje i varmtvannsanlegget på dusjrommet.

– Dusjrommet er en del av hytta. Tre personer, to voksne menn og en kvinne, ble dårlige. Det går bra med alle tre, men de er tatt med av ambulansehelikoptre for sikkerhets skyld, sier Finsrud.

Hytta vil være stengt til de finner ut av hva som er skjedd. Det var 30 gjester på hytta, og de er sendt til nabohytta Sandhaug.

Været i området er bra, med omtrent 10 minusgrader og litt vind.

Palmehelgen gikk stille og rolig for seg, og påskeidyllen ser ut til å fortsette Norge rundt.

– I dag har vi knapt vært utenfor døra. Det har vært en stille og rolig påskestart uten noen aksjoner, sier Vegard Lindbæk, sanitetskonsulent i Norsk Folkehjelp til NTB.

Mens snøen laver ned i Midt-Norge, legger desperate østlendinger ut på ski på nærmest bar mark.

– Det er så lite snø på Østlandet, at setter du utfor i en bratt bakke, risikerer du å komme inn på bar mark. På Nordvestlandet er det derimot masse snø, som gjør utfarten vanskelig, forteller leder Ole Gladsø i Røde Kors Hjelpekorps.

Roser skiløperne

Røde Kors fikk inn over 40 meldinger fra hele landet mandag, men ingen dreide seg om alvorlige skader.

– Mange steder er det isete, og flere har pådratt seg bruddskader, forstuinger og noen sårskader etter fall på hardt underlag, både i og utenfor alpinanlegg, sier Ole Gladsø.

Han roser folk for å være i stand til å passe på seg selv, og ta ansvar der ute i påskefelten.

– Folk har faktisk tatt hensyn, og de er blitt flinkere til å passe på seg selv. Vi oppfordrer alle til å bruke naturen, men å gjøre det på en trygg måte. Det er ingen grunn til å holde seg inne, med mindre man befinner seg i et område med stor fare for snøskred, sier Gladsø.

Mandag gikk det er ras på riksvei 70 ved Sunndalsfjorden, men ingen ble tatt av skredet. Tre redningshunder ble satt inn i søket. Skredet var rundt tre meter høyt og mellom 10 og 20 meter bredt.

– Bortsett fra dette skredet har det foreløpig vært en stille og rolig påske så langt, sier Anders Sten Nessem, nasjonal beredskapsleder for Norske Redningshunder.

Kaos på veiene

Mandag kveld var det kaotiske tilstander på flere veistrekninger i landet, blant annet på E136 som er hovedfartsåren mellom Møre og Romsdal og Østlandet. Politiet i Ålesund rapporterer om mange utforkjøringer på grunn av nedbørsmengdene.

Veivesenets egen hjemmeside viser et titall veier med redusert framkommelighet, hvor enkelte veier i Nordland, Hønefoss og Akershus er midlertidig stengt som følge av dårlig værforhold.

Det har også vært meldt om uvær flere steder i landet mandag. To kvinner i 20-årene fra Oslo måtte overnatte i en snøhule natt til mandag da de ble rammet av storm i Gudbrandsdalen.

Minister opplært i førstehjelp

Førstehjelp er en viktig del av Røde Kors sitt arbeid, og mandag fikk også helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) en liten opplæring da hun var på Geilo.

– Mye kan skje når man er ute i skiløypene, og det er utrolig betryggende å se at Røde Kors er ute og patruljerer, sier Strøm-Erichsen.

Første del av påsken er Røde Kors Hjelpekorps ute med 143 korps og 838 frivillige, mens de styrker beredskapen i midten av uka til nær 200 korps og rundt 1.000 frivillige.