Vegvesenet: Bruk hodet i påsketrafikken

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

– Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Statens vegvesen er spent på hvordan årets påsketrafikk forløper, men forventer mest trafikk palmelørdag, som er utfartsdag, og 1. påskedag, som gjerne er dagen folk vender hjem igjen.

Påsken er høysesong for trafikkulykker, men de siste par årene har det vært en markert nedgang i antall skadde og drepte i påsketrafikken. I 2011 mistet fire mennesker livet i påsketrafikken. 21 personer ble hardt skadd.

– Tilpass farten etter forholdene, hold køen og bruk hodet, er Statens vegvesens oppfordringer til påsketrafikantene.

– Stor trafikk på veiene betyr økt risiko for trafikkulykker. Her har vi alle som ferdes på veiene et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje, sier veidirektør Moe Gustavsen.

Problemer

Størst trafikk og lengst kø kommer på de tradisjonelle stedene når det er stor trafikk.

– Det vil blant annet si mellom Minnesund og Espa på E6 mellom Oslo og Lillehammer, sier trafikkoperatør Ole-Fredrik Haugen.

Vegvesenet opplyser også at det er anleggsområde og nedsatt hastighet nord for Lillehammer, mellom Øyer og Tretten på E6.

På E18, E16 og RV7 fra Oslo mot Hallingdal og Valdres forventes det problemer ved Sandvika – Sollihøgda og Hønefoss. I Buskerud forventer man at fortsatt stengning av Nes-tunnelen på E16 på Sollihøgda vil skape noe problemer på de travleste dagene.

– Også steder der det er veiarbeid vil føre til problemer, sier Haugan og nevner strekninger som Tønsberg – Sandefjord og sørover fra Larvik som eksempler.

– I Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal er det ventet noe problemer på grunn av snø helt ned i lavlandet. I nord ventes det ingen problemer i forbindelse med utfarten.

– Bruk belte

Når de påskeferierende returnere hjem blir trafikkproblemene de samme.

– Der hvor folk kjørte ut, skal de tilbake samme vei, sier Haugen.

Og noen lure omkjøringsveier finnes dessverre ikke.

– De er som regel fulle av andre som har valgt den samme lure veien, sier trafikkoperatøren.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ber påsketrafikantene ikke bare bruke hodet, men også bilbelte.

– Sjekk veg og værmelding og ta pauser, er ett av Kleppas råd.

– Husk at du ofte har med deg verdifull last i bilen – din egen familie, sier statsråden.