Fullt olje- og gasstrykk i Barentshavet

Regjeringen følger opp oljeselskapenes ønsker om å intensivere letingen etter olje og gass i Barentshavet.

– Dette innebærer et stemningsskifte vi aldri har sett maken til, sier styreleder Arvid Jensen i den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic etter at Olje- og energidepartementet fredag offentliggjorde hvilke blokker som lyses ut i 22. konsesjonsrunde.

Fem av seks utlysninger kommer i Barentshavet. Totalt utlyses 86 nye blokker – 72 i Barentshavet og 14 i Norskehavet. Ingen nye blokker utlyses i Nordsjøen.

– Dette er som forventet. Nå er det Barentshavet som gjelder for alle pengene. Fjorårets store funn på Skrugard og Havis snudde stemningen. Utlysingen tyder på at man håper på små og store funn rundt Skrugard og Havis som vil bli utbygd, sier Jensen til NTB

Nordover
Da selskapene skulle nominere blokker til 22. konsesjonsrunde, kom det inn ønsker fra 37 ulike selskaper. Totalt 228 blokker eller deler av blokker ble nominert. Nær halvparten av blokkene var nominert av to eller flere selskaper.

– Forslaget jeg nå sendere ut på høring, baserer seg på selskapenes nominasjoner og understreker med all tydelighet at petroleumsvirksomheten beveger seg nordover. Blokkene representerer spennende og varierte muligheter som kan gi ringvirkninger i hele Nord-Norge, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

Fredag utlyste Ola Borten Moe også 48 blokker i modne områder til årets såkalte TFO-runde (Tildeling i modne områder). Også i TFO-utvidelsen legges det opp til flest utlysninger i Barentshavet der 33 av blokkene ligger. 13 blokker ligger i Norskehavet, mens to ligger i Nordsjøen.

Flere selskaper
Arvid Jensen viser til at både Statoil, Elf og Lundin ligger godt an i det som kan bli starten på en ny industriutvikling i området. Men også Exxon og Shell viser igjen interesse for Barentshavet der Statoil i flere tiår nærmest har vært en enerådende stabukk som ikke har gitt opp tross mange skuffelser.

– Det er nytt at alle skal til Barentshavet og at det er her vi finner området som etter alt å dømme står foran en stor industriell utvikling. Fjoråret var så suksessrikt at det er all grunn til å tro at det er her det vil skje, sier Jensen.

I strid med råd
Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken tror Arvid Jensen får rett i sine spådommer om at dette er det definitive gjennombruddet for Barentshavet.

– Dessverre har industrien rett i dette. Vi vil få en omfattende letevirksomhet i nord som er i strid med miljøfaglige råd og helt på kant med Norges klimaambisjoner, sier Haltbrekken til NTB.

Ifølge Naturvernforbundet er 37 av de utlyste blokkene i Barentshavet i strid med miljøfaglige råd som Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har gitt.

Ufint
Naturvernforbundet reagerer også på at Borten Moe bare vil ha det kan kaller «ny kunnskap» i høringsrunden.

– Moe viser til at det foreligger en forvaltningsplan for Nordsjøen og Barentshavet og at han bare vil ha innspill som er nye. Det er en ufin tilnærming og et signal om at han fortsatt vil overkjøre miljøetatene og lytte til dem han vil høre på, sier Haltbrekken.