- Mongstad-stopp en villet utvikling

En eventuell nedleggelse av Mongstad vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, mener Norsk Industri. Nå skal Trond Giske sette seg inn i saken.

Onsdag ble det kjent at Statoil vurderer å legge ned raffineriet på Mongstad, som siden 2009 har tapt 9,2 milliarder kroner. Blant annet skyldes det rammebetingelser som svekker konkurransevilkårene.

– Vi har flere ganger advart regjeringen og Stortinget om dobbeltbeskatningen som utøves. En eventuell nedleggelse vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Han sier rammebetingelsene for oljeraffineriene er svekket gjennom særnorske avgifter. Det er dobbeltbeskatning at oljeraffineriene både skal delta i kvotehandel og betale avgifter, ifølge Lier-Hansen.

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier nå at han vil sette seg inn i de økonomiske problemene ved Statoils oljeraffineri på Mongstad. Det skjer etter at selskapet har bedt om et krisemøte med statsråden.

– Jeg har ingen kommentar til denne saken nå fordi jeg ikke har rukket å sette meg inn i den. Det må jeg selvsagt gjøre i løpet av dagen, sa Giske til NTB onsdag formiddag.

I meldingen til statsråden understreker Statoil at dersom de ikke klarer å oppnå lønnsom drift, må alle muligheter for raffineriet vurderes.

– Bakgrunnen for situasjonen er sammensatt og er å finne i utfordrende markedsforhold med lave marginer, et relativt høyt kostnadsnivå og rammebetingelser som ikke har gått i raffineribransjens favør i de siste år, skriver Statoil.

Pressetalsmann Morten Eek i Statoil betegner situasjonen på Mongstad som svært alvorlig. Det selskapet blant annet vil snakke med Giske om, er at Statoil får de samme rammevilkårene som sine konkurrenter.