Unge ingeniører vraker kommunene

Kun 2,7 prosent av ingeniørstudentene ønsker å begynne i kommunesektoren. – Lønn er viktig, men unge ingeniører prioriterer også spennende arbeidsoppgaver og faglige utviklingsmuligheter.

- Små kommuner som sliter med å tilby dette bør vurdere kommunesammenslåing, sier leder for NITO Studentene, Kristine Nicolaisen.

NITO er landets største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med 69 500 medlemmer. Organisasjonen har spurt de 9000 medlemmene i NITO Studentene hvilken sektor de ønsker å jobbe i. Kun 2,7 prosent svarer kommunesektoren, 77 prosent vil til privat sektor, 13,9 prosent til stat, 4,1 prosent til helsesektoren og 2,2 prosent vil starte for seg selv.

- Her tegnes et dystert bilde av kommune - Norge og fremtiden til kommunaltekniske tjenester. Vi vet at kun 5 prosent av de nyutdannede ingeniørene i fjor begynte i kommunal sektor. Året før var tallet 9,5 prosent. Kommunene trenger å ansette minst 15 prosent nyutdannede for å demme opp for sitt ingeniørbehov, sier Nicolaisen.

NITOs kommunaltekniske utvalg konkluderte i fjor høst med at en kommune trenger minimum tre ingeniører for å kunne tilby innbyggerne sine tilfredsstillende tekniske tjenester. En tredjedel av landets kommuner har tre eller færre ingeniører idag og driftes dermed på et absolutt minimum.

Fremtidige yrkesmuligheter er naturlig nok et hett tema blant studentene, og i helgen samles NITO-studenter fra hele Norge til sitt landsmøte, der arbeidsmarked og karrieremuligheter vil bli diskutert.

- Norge mangler nå 16 000 ingeniører og IKT folk. Med et så godt arbeidsmarked ønsker ingeniørstudentene å utfordre kommunene og Kommunenes Sentralforbund (KS) til å bli flinkere til å profilere seg som attraktive arbeidsgivere med spennende oppgaver og utviklende fagmiljøer. Ellers vil de fortsette å tape kampen om ingeniørene, hevder Nicolaisen.

- I studentundersøkelsen spør vi også hvorfor ungdommene valgte å studere ingeniørfag. Her fremkommer det at lønn er viktig, men studentene verdsetter også arbeidsoppgaver, utviklingsmuligheter og faglig interesse høyt. Hvis kommunene er for små til å kunne tilby gode ingeniørmiljøer, bør de snarest vurdere økt samarbeide eller også sammenslåing med andre kommuner. Vi kan ikke la kommunegrensene stå i veien for utviklingen av lokalsamfunnene, sier Nicolaisen.