Aner ikke hvem innbygger nummer fem millioner er

Ingen vet hvem innbygger nummer fem millioner er. Og trolig vil vi heller aldri få vite det.

Mest sannsynlig passerte innbyggertallet i Norge fem millioner en gang kort tid etter midnatt natt til mandag, og allerede klokken 11 var vi 5.000.085 mennesker her i landet, ifølge tallene til Statistisk sentralbyrå (SSB). Men akkurat når milepælen ble passert, hvor det skjedde og hvem – nyfødt eller innvandrer – som er innbygger nummer fem millioner, er svært vanskelig å fastslå, om ikke umulig, ifølge SSB-forsker Helge Brunborg.

– Registreringene skjer ikke i sanntid, men opp mot en måned eller mer etter de har skjedd, sier han til NTB.

Stadige svingninger i folketallet – folk bli født, andre dør, noen flytter hit, mens atter andre forlater landet – hele tiden, påpeker han. Folkeregisteret gir heller ikke noe nøyaktig bilde av Norges befolkning, fordi ikke alle som oppholder seg her er eller skal være med i registeret. Det gjelder blant annet personer som er her på arbeidsoppdrag som varer i mindre enn et halvt år, asylsøkere og personer som ikke har lovlig opphold.

Seks millioner i 2028

– Ikke alle tallene er like raske å innhente. Spesielt er det en del som ikke registrerer utflytting idet de forlater landet, sier Brunborg.

Folketallet er inne i en periode med rekordhøy vekst, i all hovedsak på grunn av stor innvandring de siste årene. Bare en tredel av den skyldes fødselsoverskudd, altså at det er flere mennesker som fødes enn som dør.

Det er gått 37 år siden vi passerte fire millioner innbyggere. Nå mener SSB å vite at den neste millionen blir passert allerede om 16 år, til tross for svært stor usikkerhet knyttet til hvor stor innvandringen blir.

– Prognosene nå sier i 2028. Men der vil den økonomiske utviklingen her i landet og ute i verden spille inn. Året 2028 er basert på at relativ inntekt i forhold til andre OECD-land etter hvert vil gå noe ned, sier Brunborg til Dagbladet.

Symbolsk millionbaby

Men usikkerhet om hvorvidt det er en nyfødt osloborger, en tilårskommen håndverker fra Polen eller en partysvenske som søker lykke i det norske arbeidsmarkedet, forhindrer ikke noen feiring av millionpasseringen. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var mandag ettermiddag på Ahus i Lørenskog for å spise kake og feire den symbolske millionbabyen.

– For bare noen år siden trodde vi befolkningsveksten skulle bli negativ her i landet, men nå holder den høy fart. Det må vi bare takle. Vi må bygge flere boliger, mer infrastruktur og skape flere arbeidsplasser. Samtidig må vi sørge for at barna våre fortsatt har hundremeterskoger å leke i og at vi har gode friarealer, sier hun til TV 2.

Hun ser lyst på fremtiden til de nyfødte barna hun fikk se på sykehuset.

– Dette gir gode muligheter til refleksjon over de mulighetene barn i Norge blir født inn i, sier hun.

– Historisk dag

Fem babyer på Ahus ble vist nasjonal oppmerksomhet denne dagen. Alle kan de være innbygger nummer fem millioner.

Lille Viljar kom til verden klokken 3.30. Nybakt mamma Siri Martinsen synes det var artig at sønnen kunne bli del av markeringen. Hun skal dele minnene med ham når han blir eldre.

– Jeg skal fortelle ham at han ble født på en historisk dag og at helseministeren har tatt ham i hånden, sier hun til NTB. (©NTB)