Erling Viksjø-bygg på Økern fikk kulturarvpris

Den prestisjefylte kulturarvprisen Olavsrosa ble fredag tildelt utbyggerne av Hotell 33, OBOS og Aspelin Ramm, for sin restaurering av det Erling Viksjø-tegnete Alcatel-bygget på Økern i Oslo.

Hotell 33 får prisen for sin ivaretakelse av et historisk bygg og videreføring av viktig norsk industrihistorie.

En gang i tiden var Standard Telefon og Kabelfabrik A/S på Økern i Oslo en av hovedstadens største industriarbeidsplasser.

Administrasjonsbygget med adresse Østre Aker vei 33 ble tegnet av arkitekt Erling Viksjø, som står bak en rekke av byens viktigste signalbygg. Han er også arkitekten bak det heftig debatterte Regjeringsbygget i sentrum.

I 2007 ble bygningen ombygget til «Hotel 33», et hotell med 242 gjesterom og konferansekapasitet til rundt 1000 personer. Fredag ble utbyggerne i OBOS og Aspelin Ramm tildelt den høythengende kulturarvprisen Olavsrosa for sitt arbeid med å ivareta et historisk bygg og videreføre viktig norsk industrihistorie. Arkitekt for rehabiliteringen har vært Mellbye Arkitekter AS ved Ajas Mellbye.

- Alle arkitektperioder er like viktige. Vi er opptatt av å beholde gode eksempler på etterkrigsmodernisme, og Viksjøs bygg har helt spesielle kvaliteter. Det er viktig å understreke hvor moderne og framtidsrettet dette bygget var da det ble oppført. Vi er glade for at Hotell 33 ble tildelt Olavsrosa, det er en viktig bekreftelse på hvor godt utbyggerne har jobbet for å videreføre banebrytende norsk arkitektur. Det sier riksantikvar Jørn Holme om prosjektet. Han var til stede da den prestisjefulle kulturarvprisen Olavsrosa ble overrakt på fredag.

Olavsrosa tildeles kulturminner over hele landet; alt fra gårder, setre, kirkebygg, jernbaner, museer og gamle trehoteller har tidligere fått prisen. Styreleder i Norsk Kulturarv Ivar Odnes kaller restaureringen som førte til årets pris, forbilledlig.

- Hotell 33 tildeles Olavsrosa som et forbilledlig transformasjonsprosjekt. Arkitekten har ivaretatt og fremhevet både Erling Viksjøs originale naturbetong og sentrale rom i overgangen fra kontorbygg til hotell, og gitt et viktig modernistisk verk en ny bruk.