Gjeld og boligpriser på rekordhøyt nivå

Gjelden i husholdningene og boligprisene er kommet opp på rekordhøye nivåer, og det bekymrer Finanstilsynet.

I Finanstilsynets rapport «Finansielt utsyn 2012» beskrives det voksende gjeldsopptaket som en tikkende bombe.

– Det vi ser, er at en økning i renta på to prosentpoeng vil innebære svært store utslag for husholdningene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Rundt 170.000 husholdninger hadde i fjor renteutgifter som utgjorde mer enn 20 prosent av inntekten. Hvis rentesatsen øker med 2 prosentpoeng, vil dette gjelde 450.000 husholdninger, viser beregninger som Statistisk sentralbyrå har gjort for Finanstilsynet.

– Med en såpass moderat økning i renta er det mange som må stramme kraftig inn for å klare seg. For noen låntakere vil det ende i en stor tragedie, sier tilsynsdirektøren.

Ringvirkninger
Finanstilsynet peker på erfaringer fra Norge og andre land som har vist at ringvirkningene blir store dersom folk må stramme inn forbruket betydelig. Store deler av næringslivet vil rammes, arbeidsledigheten vil øke, og bankene vil merke økte utlånstap, da særlig på lån til næringslivet.

– For å bidra til å forebygge risikoen for enkeltpersoner og for det finansielle systemet, innskjerpet Finanstilsynet 1. desember 2011 retningslinjene for forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål. Bankenes etterlevelse av retningslinjene følges nøye både gjennom undersøkelser og ved stedlig tilsyn, sier Baltzersen.

Gjelden har økt mest blant de yngste og i lavinntektsgruppene, noe som gjør disse husholdningene utsatte i økonomiske nedgangstider.

Tapt penger
Finanstilsynet retter i sin rapport en advarende pekefinger mot banker, forsikringsselskaper og verdipapirforetak for mangelfulle og dårlige investeringsråd overfor privatkunder. Mange privatpersoner har de siste årene tapt penger på sammensatte finansprodukter.

Tilsynet har oppdaget flere tilfeller av grove og systematiske brudd på krav til god forretningsskikk, og ofte er det mangelfulle opplysninger om kostnader, risiko og avkastningsmuligheter som blir trukket fram.

Høy risiko
– Renta er lav og mange ønsker litt ekstra utover det. Det er en fare for at salget av sammensatte produkter med høy risiko kan øke på grunn av bankenes og verdipapirforetakens ønske om å kompensere tap av inntekter fra tradisjonell verdipapirmegling, sier Baltzersen.

Finanstilsynets gjennomgang viser at norske banker er solide og har en sunn økonomi. I fjor holdt bankene tilbake størstedelen av overskuddet for å styrke soliditeten. I en test som Finanstilsynet har foretatt, viser det seg imidlertid at bankenes utlånstap kan øke i betydelig grad ved en nedgang i norsk økonomi.