Stadig vanskeligere å kjøpe egen bolig

Det blir stadig vanskeligere for unge å skaffe seg egen bolig. Høyere krav til egenkapital gjør at rundt halvparten av de unge sier det er nær sagt umulig å komme seg inn på boligmarkedet.

Dette viser en forbrukerundersøkelse som SpareBank 1 Gruppen har foretatt i mars. Kravet om egenkapital ble fra nyttår satt opp fra 10 prosent til 15 prosent.

– Uten økonomisk hjelp fra foreldre eller andre er drømmen om egen bolig blitt uoppnåelig for mange. Taperne er dem uten nok sparepenger eller familie som kan stille opp. Situasjonen etter nyttår er blitt enda vanskeligere for de unge, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Han mener de unge opplever en dobbel hindring på boligmarkedet. Prisene stiger raskere enn de kan spare, samtidig som kravet til egenkapital øker.

Rentenivå
Undersøkelsen viser også at blant dem med boliglån venter 46 prosent av de spurte høyere rente om ett år. Det er antatt at Norges Bank holder styringsrenten uendret i mars og ut året, men det betyr ikke nødvendigvis at bankenes renter til kundene holder seg uforandret.

– Et klart flertall venter høyere eller uendrede renter det neste året. I praksis betyr dette at mange er forberedt og tar høyde for høyere rente i sin privatøkonomi, sier Gundersen.

Han synes likevel det er urovekkende at halvparten av de yngste boligeierne ikke har såpass oversikt over egen økonomi at de vet hvor stor renteøkning de kan klare.

Klarer ikke
Forbrukerundersøkelsen viser at tre av ti spurte ikke klarer en boligrente på over 5 prosent. Blant dem med boliglån sier 8 prosent at de ikke tåler renteøkning i det hele tatt, 8 prosent sier de klarer en rente på inntil 4 prosent, mens 14 prosent sier de kan takle et rentenivå på inntil 5 prosent.

Dette betyr altså at 30 prosent sier de ikke har en privatøkonomi som tåler en rente på 5 prosent.

Men undersøkelsen viser at det også er dem som klarer en betydelig høyere rente. Hele 34 prosent av dem med lån sier kan håndtere en rente på over 8 prosent.

For lave
Siden finanskrisen har rentene falt betraktelig, og både Norges Bank og bankene sier at låntakerne må belage seg på en gradvis økning opp til 5-6 prosent. Beste utlånsrente fra bankene i dag er i underkant av 4 prosent.

– Det er urovekkende at mange ikke tåler en rente på 5 prosent. De vil få problemer før rentene når 5-6 prosent, som Norges Bank definerer som et normalnivå, sier Gundersen.

Han advarer mot en oppfatning som er i ferd med å bre seg, om at dagens lave nivå skal feste seg som et nytt normalnivå.