Økt etterspørsel etter trevirke i Europa?

I følge en studie gjennomført av UNECE/FAO, vil EU-landene mangle fra 300 til 450 millioner kubikkmeter trevirke årlig om 5 til 10 år. Prognosen viser et stort gap mellom forventet etterspørsel og tilgjengelig råstoff.

- Dette betyr at Norge fortsatt må ha stor oppmerksomhet på forvaltning av skogen, på treindustri og foredling, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) i en pressemelding.

Norge importerer i dag mellom 25 og 30 prosent av det totale forbruket av tømmer og treprodukter, og importen har vært økende de siste ti årene. Skogindustrien eksporterer varer for mellom 10 og 15 milliarder kroner årlig, og er blant de store eksportnæringene i Norge. Miljø- og klimapolitikken kan også få betydning for markedsutviklingen i skog- og tresektoren. I klimaforhandlingene er det spilt inn forslag om at endringer i karbonlageret i varige treprodukter kan inkluderes i regnereglene. Norge har støttet dette forslaget. Dette vil kunne øke etterspørselen etter trevirke.

Det globale forbruket av trevirke ligger på 3 milliarder kubikkmeter, hvorav 1,8 milliard kubikkmeter er tømmer og 1,2 milliard kubikkmeterer ved. I EU ligger forbruket på rundt 700 millioner kubikkmeter. Markedet for tømmer og treprodukter forventes å utvikle seg forskjellig i de ulike regionene i verden. I Europa vil etterspørselen i stor grad være preget av de høye ambisjonene når det gjelder fornybar energi.

I EUs fornybardirektiv er det satt et mål om 20 prosent mer fornybar energi innen 2020, og det er lagt til grunn at 40 prosent skal komme fra biomasse. Det betyr at behovet for energivirke mer enn dobles innen 2020.

Europa-kommisjonen har også nylig publisert et "veikart for et ressurseffektivt Europa", en strategi for bærekraftig produksjon og forbruk. Et av elementene her er å fremme bruk av tre som bygningsmateriale, som et ledd i å utvikle en bærekraftig bygningssektor. Dette vil også kunne bidra til å øke etterspørselen. Blant annet på denne bakgrunn antas det at etterspørselen etter trevirke i EU 27 vil øke med 35 prosent innen 2020.