Senterpartiet tar dissens om vikardirektivet

Senterpartiets landsstyre vedtok å ta dissens mot EUs vikardirektiv. – Vil ikke svekke regjeringssamarbeidet, mener Senterpartileder Liv Signe Navarsete.

Vedtaket om å ta dissens i regjeringen ble fattet enstemmig i et telefonmøte. Det betyr at Arbeiderpartiet nå må få støtte hos opposisjonen for å få innført EU-direktivet.

– Dette var et direktiv vi ikke kunne stille oss bak, og vi valgte derfor å ta dissens, sier Liv Signe Navarsete (Sp) til NTB.

– Ikke negativt
Tidligere tirsdag sa arbeidspolitisk talsmann i Senterpartiet, Geir Pollestad, til NTB at en dissens ville bety at partiet var på vei ut av regjeringen. Dette er ikke Navarsete enig i.

– Dette vil ikke ha noen negative konsekvenser for Senterpartiet eller samarbeidet med regjeringen. I vårt parti var det total enighet om å ta dissens i denne saken. Vi mener direktivet vil svekke norsk næringsliv, og at det derfor er viktig å hindre det, sier Navarsete.

Hun understreker at partiet har hatt en lang og grundig prosess i saken.

SV med dissens
Tirsdag kveld vedtok også SV dissens om vikardirektivet.

– SV er mot alt som kan føre til færre faste jobber. Jeg er glad for at også Senterpartiet har falt ned på dette standpunktet, sier SVs arbeidspolitiske talskvinne Karin Andersen.

Også tjenestedirektivet og datalagringsdirektivet ble innført til protester fra SV og Sp.

Både Høyre, Frp, KrF og Venstre har uttalt at de er for direktivet.

– Nå tar ikke bare Senterpartiet dissens fra vikarbyrådirektivet, de går også til frontalangrep på Arbeiderpartiets arbeidslivspolitikk, sier arbeidspolitisk talsmann i Høyre, Thorbjørn Røe Isaksen, til NTB.

Krevde dissens
Senterpartiets ungdomspolitikere vedtok mandag en uttalelse der de krevde at partiet må gå inn for å ta dissens mot vikardirektivet.

Det er ventet at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil trumfe gjennom vikardirektivet i løpet av uka for å få det vedtatt i statsråd fredag.

Mens Sp har brukt lang tid på å komme fram til avgjørelsen, vedtok Arbeiderpartiet allerede før jul at de var for implementering av direktivet. Både LO, YS og Unio har tatt stilling mot.

Ni av Senterpartiets fylkesledere har sagt at de vil gå inn for dissens i saken. Partiets stortingsgruppe har vært delt i spørsmålet.