Innebygd kortholdbane overlevert

Forsvarsbygg overleverte Nord-Norges første innebygde kortholdbane til hæren på Setermoen. Støyforurensningen fra skytingen er nå vesentlig redusert for både boligfeltene og kirken som er nærmeste nabo.

Fakta Kortholdbane

Hallen skal holde minimum fire grader året rundt. Kortholdbanen er en 30 meters skytebane med 20 standplasser. Prosjektet gikk ut på å bygge en limtrehall på ca 1500 m2 over denne skytebanen. Det er fire bataljoner som øver på denne skytebanen.

Det er store miljøgevinster med oppgradering av skytebanen. I forkant ble vel 600 kubikkmeter blyholdig jord fjernet og levert til godkjent mottak for slik masse. Innebyggingen måtte underveis i prosjektet håndtere den nye miljøvennlige og blyfrie ammunisjonen som Forsvaret har gått over til. Ammunisjonen ga avgasser som kunne gi helsemessige plager. Den nye skytehallen på Setermoen har installert et ekstra kraftig ventilasjonssystem som pumper hele 86 000 kubikkmeter luft inn i hallen og samme mengde ut hver time. Prosjektet har kostet 35 millioner inkl mva. Storegga Entreprenør as har vært entreprenør.

 

– Forsvarsbygg er svært godt fornøyd med å overlevere et bygg til Hæren på Setermoen som gir soldatene de beste forholdene de kan få i forbindelse med skyteundervisningen. Bygget ivaretar HMS-kravene til utlufting av avgasser til den nye ammunisjonen, gir Setermoen vesentlig mindre støyforurensning og beskytter soldatene mot den verste vinterkulda og kulingen, sa Hårek Elvenes, regionsjef i Forsvarsbygg.

Oberst Jørn Erik Berntsen, sjef for Operasjon støtte i Hæren, sa det var en glede å markere at den første innebygde skytebanen i Nord-Norge står ferdig.

– Dette betyr mye for treningen av våre soldater. Kortholdbane 2 på Setermoen har i lang tid vært en støykilde for både sivile og militære under skarpskytingsøvinger, nå er denne tiden over, sa Berntsen.

– Dette er en merkedag for bygdebyen Setermoen med at Kortholdbane 2 nå er innebygd, sa ordfører Arne Nysted i Bardu kommune.

– Vi har blitt vant med støyen fra skytebanen i årtier, og Hæren og sivilsamfunnet har måttet tilpasse seg hverandres behov. Det er flott å se at soldatene har fått en bane de kan øve mer på, enn da den var i friluft. For sivilsamfunnet, og kirken spesielt, vil dette bli en hørbar forbedring, sa Nysted.