Dårlige rutiner ved kjøp og salg av eiendom i stiftelser

Mange norske stiftelser har for dårlige rutiner når de kjøper eller selger fast eiendom. Dermed øker sjansen for feil eller misligheter i stiftelsene. Det er konklusjonen etter en stikkprøvekontroll som Stiftelsestilsynet har gjennomført.

Til sammen ble 309 eiendomstransaksjoner i 39 stiftelser gjennomgått. Det er snakk om kjøp og salg av fast eiendom i årene 2006 til 2010.

Økt risiko ved kjøp og salg

Kontrollen avdekket at mange av de kontrollerte stiftelsene manglet rutiner og systemer når de kjøpte eller solgte eiendom i den aktuelle perioden. Dermed øker også risikoen for at stiftelsen lider tap som følge av bevisste eller ubevisste feil som blir gjort. Her følger noen konkrete funn i stikkprøvekontrollen:

Bare 8 av 39 stiftelser som var med i kontrollen hadde rutiner som beskriver framgangsmåten ved kjøp og salg av fast eiendom.

Bare 8 av 39 stiftelser svarer at de har en strategi for forvaltning av fast eiendom.

Av 136 salgstransaksjoner skjedde under halvparten ved friomsetning.

Ved de samme 136 transaksjonene ble bare 25 besluttet ved realitetsvedtak i styremøte.

Disse tallene viser manglende eller mangelfull kontroll, og understreker behovet innføring av faste rutiner ved kjøp og salg av eiendom i norske stiftelser. Stiftelsensstyre er ansvarlig for forsvarlig forvaltning av kapital, og for at formålet med stiftelsen blir fulgt.

Anbefaler tiltak

På bakgrunn av funn i stikkprøvekontrollen, anbefaler Stiftelsestilsynet at følgende tre moment blir lagt til grunn for styrets behandling av eiendomstransaksjoner:

Alle beslutninger om kjøp og salg av fasteiendom skal vedtas i styret. Dersom styret ikke finner dette nødvendig, skal det begrunnes i et styrevedtak.

Det må utarbeides rutiner som reduserer risiko for at noen beriker seg på vegne av stiftelsen.

Styret må sikre seg at de har tilstrekkelig kompetanse for å gjennomføre transaksjonen til det beste forstiftelsen.

Stiftelsestilsynet forventer i tiden framover at stiftelser utarbeider faste og gode rutiner forkjøp og salg av eiendom. Dette reduserer risikoen for at stiftelser kan miste verdier som skal komme det vedtektsfestede formålet til gode.