Nedslitt blokk skal bli energiforbilde

I Nordal Bruns gate 2 i Drammen står en slitt og gammel boligblokk. Snart skal den rehabiliteres med miljøambisjoner nær et nullenerginivå.

Arkitekter ble i september i fjor invitert til å konkurrere om beste rehabiliteringsløsning for denne boligblokken. Det var stor interesse blant arkitekter, rådgivere og landskapsarkitekter som ønsket å bli prekvalifisert til konkurransen, og av disse ble fire team valgt ut til å delta.

Forslagene blir nå stilt ut i foajeen i Drammen rådhus i perioden 7. – 27. februar.

– Vi har store forventninger. Prosjektet skal vise at det ikke bare er nye bygg som kan være energieffektive, men like gjerne en eldre boligblokk, sier, områdsleder for boliger i Enova, Merete Knain i en pressemelding.

Enova støtter arkitektkonkurransen, som også vil gi rådgiving og økonomisk støtte når byggeprosessen kommer i gang.

Kriteriene for konkurransen er at boligblokken skal ha et svært lavt energibehov, faktisk så lavt at det strekker seg utover passivhusstandard og så nært mulig et såkalt ”nullenerginivå”. Nordal Bruns gate 2 blir dermed den første boligblokken i Norge som rehabiliteres etter slike ambisjoner. Svært lavt energibehov, fornybare energikilder og miljøvennlige materialer blir boligens varemerke.

NorgesEiendom og Skanska er hovedaktørene i prosjektet. De to har tidligere jobbet sammen med et annet passivhusprosjekt i Drammen med gode resultater, og ønsket derfor å gå løs på et nytt prosjekt.

– Skanska har en visjon om å være i forkant og ledende innen miljøriktig bygging. Og det er utrolig hva man kan få til dersom flere parter med ulik kompetanse har ønske og vilje til å jobbe sammen mot ett felles mål, sier prosjektutvikler i Skanska, Bjørn Arild Flaglien.

I tillegg til hovedarrangørene og Enova, er også ZEB (Zero Emission Building) og FutureBuilt samarbeidspartnere. FutureBuilt, som allerede har utviklet en rekke slike forbildeprosjekter både i Oslo og Drammen, står for miljøkravene til rehabiliteringen av denne boligblokka.

Forbildeprosjektene skal redusere klimagassutslippene med minimum 50 prosent i forhold til dagens praksis innenfor områdene transport, energibruk og materialbruk. For området rundt Nordal Bruns gate 2 er det derfor også viktig at det fokuseres på lite bilbruk og god sykkeladkomst. Boligene skal bli gode å bo i og alle skal tilrettelegges for universell utforming. Konkurranseoppgaven har også handlet om å skissere en områdeplan for alle de seks boligblokkene i Nordahl Bruns gate.

I alt 21 søknader kom inn i konkurransen, og fire arkitektteam er valgt ut til å komme med sine forslag: 

• PIR II Oslo AS, Lalaland AS, Arne-Førland Larsen, Sigurdur Gunnarsson.
• ARKITEKTSKAP AS, Landskapsfabrikken, Ketner Olsen arkitekter, Høyer Finseth AS.
• DARK arkitekter AS, ArcgencY+MAST, Norconsult, Hambra.
• Div.A arkitekter as, kämpfen für architectur ag - Zürich, naf energitechnik - Zürich, Kanenergi as, Makiol+Wiederkehr – Beinwill am See, Peter Makiol, Bjørbekk & Lindheim

Vinnerteamet vil bli offentliggjort i midten av mars 2012.