Frykter bøter mer enn prikker

Bøter er omtrent dobbelt så skremmende som prikkbelastning for norske bilister, viser en ny undersøkelse.

På spørsmål om hvilken straff de frykter mest ved overtredelse av Vegtrafikkloven, svarer 36 prosent av norske sjåfører bot. 19 prosent er mest redd for prikkbelastning.

Det viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for If Skadeforsikring.

– En bot svir i lommeboka. De fleste tenker vel at de aldri klarer å få så mange som åtte prikker og at de rekker å endre adferd før prikkene får merkbare konsekvenser, sier fagsjef Kurt Isak Undereidet i If Skadeforsikring.

Pådrar du deg åtte prikker i løpet av tre år, ryker lappen i et halvt år. Du kan få flere prikker for en forseelse avhengig av alvorlighetsgraden.

Menn frykter bøter mer enn kvinner, viser undersøkelsen. Det er også en overvekt av menn som har fått bot i løpet av livet bak rattet, 56 prosent av mannlige mot 37 prosent av kvinnelige sjåfører.

Fikk flere prikker
Ved inngangen til 2012 hadde 108 bilførere samlet nok prikker til å miste førerkortet, viser tall fra Politidirektoratet. Det er akkurat dobbelt så mange som et år tidligere.

– Fra i sommer ble det lettere å pådra seg prikker. Regelendringen kan forklare hele oppgangen. Det er rett og slett for tidlig å si om innskjerpingen har hatt en effekt ennå, sier politiinspektør Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet.

Den viktigste regelendringen 1. juli var at ferske innehavere av førerkort blir straffet med dobbelt så mange prikker de to første årene. Den som da blir tatt i 70 km/t i en 50-sone har plutselig fått seks prikker.

97 prosent av prikkene deles ut som følge av fartsovertredelse.
Utrykningspolitiet tok 10 000 flere fartssyndere i fjor enn året før, noe de forklarer med flere og mer effektive kontroller. Men antallet grove tilfeller gikk ned med nesten 15 prosent.

I alt fikk 5775 bilførere førerkortet beslaglagt på stedet, viser tall fra UP og lokale politidistrikt.

Vegdirektoratet har målt en liten reduksjon i gjennomsnittsfarten de senere årene.

Virker prikker?
Prikkbelastning ble innført i 2004. For tre år siden konkluderte en SINTEF-rapport med at prikkene ikke hadde hatt noen effekt i perioden 2004-2007.

Siden 2008 har både antall drepte og alvorlig skadde i trafikken gått kraftig ned, med henholdsvis 34 og 26 prosent.

– Vi i forsikringsbransjen tror på effekten av prikker, særlig hos de ferske bilførerne. En bot betaler man seg vekk fra, mens prikker blir værende der som en heftelse videre. Det kan nok ha en oppdragende effekt på sjåførene, sier Kurt Isak Undereidet i If.

Han understreker at bransjen ved forsikringsoppgjør verken bruker eller har tilgang til antall tildelte prikker.
 
Dette får du prikker for: Klikk her.