God fremdrift på Hjerkinn

Forsvarsbygg har lagt bak seg den sjette sesongen med opprydding i Hjerkinn skytefelt.

Dette som en del av det historiske tilbakeføringsprosjektet hvor skytefeltet tilbakeføres til naturen.

– I 2011 ryddet vi i områdene Grisungdalen, Svånådalen og Kolla. Tilgangen på militære ryddemann-skaper var i fjor svært god, og det har bidratt til at vi nå har lagt bak oss den mest effektive ryddese-songen så langt, uttaler en fornøyd prosjektleder, Odd-Erik Martinsen i Forsvarsbygg.

Mange funn
Til sammen ble nærmere 30 km² ryddet i løpet av åtte effektive ryddeuker. I dette tidsrommet ble totalt 984 blindgjengere (større og mindre enn 20 mm kaliber) funnet og destruert, sammen med over 74 tonn metallskrap (i hovedsak rester av ammunisjon) og 36 kubikkmeter annet avfall.

– Dette er store tall i forhold til tidligere ryddesesonger, forteller Martinsen videre.

– En slik opprydding i et av våre mest verdifulle og sårbare fjellområder, er i høyeste grad meningsfullt arbeid.
I tillegg har det også i årets feltsesong blitt søkt med eksplosivhunder på områder med spesielt farlige blindgjengere.

– Seks spesialtrente hunder og tre hundeførere gjorde en kjempeinnsats i det som er nybrottsarbeid hva angår bruk av søkshund i skytefelt. Arbeidet som her gjøres av Forsvarsbygg i tett samarbeid med Forsvarets hundeskole er både unikt og spennende og stiller strenge krav til både hund og fører, sier Martinsen.

Restaurering av natur
Fjerning av de store forsvarsanleggene på Hjerkinn pågikk også gjennom hele sommeren 2011. Her kjøres det bort store mengder grus- og fyllmasser, og terrenget restaureres i størst mulig grad til naturlig landskap med stedegen vegetasjon. Områdene for de to store sprengningsplassene er nå ferdig restaurert. Fjerning av kavalerianleggene på Haukberget ble videreført fra tidligere år. Dessuten ble 2,2 km veg fjernet med meget godt resultat. Dette er krevende arbeid så høyt til fjells. I tillegg gjør risikoen for å støte på store blindgjengere at alle arbeider utføres med fjernstyrte anleggsmaskiner.

Miljøet overvåkes Miljøkravene til prosjektet på Hjerkinn er strenge. Årlig følges prosjektet av en rekke fagfolk, som påser at prosjektet skjer i forsvarlige former. Miljøet overvåkes kontinuerlig, med registrering av forurensning, vegetasjon, sårbart fugleliv, villrein og fornminner.

Lagarbeid
- Det gode samarbeidet med Forsvaret er en viktig grunn til at vi lykkes, forteller Martinsen. Til sam-men 3042 effektive dagsverk ble nedlagt av soldater i fjorårets sesong. I tillegg kommer alle følgebefal og eksplosiveksperter.

Martinsen fremhever også alle de andre involvert i prosjektet: -Alle, i fra sanitetspersonell, helikopterpiloter, vognførere, maskinentreprenører, miljøforskere, lokale overnattingsbedrifter og leverandører til egne ansatte i Forsvarsbygg nedlegger mye arbeid for at vi skal lykkes med dette unike prosjektet, forteller han.