Boligbyggingen fortsetter veksten

2011 ble et godt boligår med 28.000 igangsatte boliger etter vekst tredje år på rad. Comeback for leilighetsbygging sørger for sterke tall i årets siste kvartal.

– Fjoråret var et svært godt år for boligbyggingen her til lands. Vi tror fremgangen fortsetter i inneværende år slik at vi når 30.000 igangsatte boliger, kommenterer adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene som hvert kvartal legger frem sin Boligmarkedsanalyse som er utarbeidet i samarbeid med Prognosesenteret.

– Usikkerheten er knyttet til om banken følger opp med boliglån, og vi ser tendenser til at det går tyngre med å få på plass finansiering i prosjektmarkedet. Dessuten kan det se ut til at økte garantistillelser overfor kunder, som ble innført sist sommer, kan slå hardere ut enn vi først antok, fremholder Jæger som imidlertid karakteriserer seg som betinget optimist.

Fjerde kvartal i 2011 viser et høyt nivå for både salg og igangsetting sammenlignet med tilsvarende kvartaler de siste årene.

Salget i forhold til foregående kvartal er opp 39 prosent, og fremgangen fra samme kvartal i fjor er på 10 prosent, og salgsøkningen for fjoråret samlet er på 17 prosent.

– Salgsnivået er faktisk det beste 4. kvartalet som er registrert siden målingene startet i 1999, og tendensen måned for måned i 4. kvartal var stigende. Nivået for dette kvartalet ligger 25 prosent over gjennomsnittet for alle 4. kvartal siden 1999, kommenterer adm. direktør Bjørn Magnor Birkeland i Prognosesenteret.

Det ble igangsatt vel 27 prosent flere boliger i forhold til foregående kvartal. Samlet igangsetting for året økte med 27 prosent sammenlignet med året før, mens det var en fremgang i igangsettingen på nærmere 19 prosent i forhold til samme kvartal i 2010.

– For igangsettingen av nye boliger må vi tilbake til 2007 før vi ser tilsvarende høyt nivå for dette kvartalet isolert sett. Kvartalet ligger om lag åtte prosent over gjennomsnittet for tilsvarende kvartaler i hele perioden, fremholder Birkeland.

Veksten i boligbyggingen skyldes først og fremst økt salg og igangsetting i leilighetsmarkedet.

– Prosjektene har kommet på løpende bånd i de typiske storbyfylkene Oslo, Hordaland med Bergen og Sør-Trøndelag med Trondheim. I tillegg ser vi en sterk utvikling i Akershus. Dette fylket er nå omtrent like stort som Oslo når det gjelder salg og igangsetting av nye boliger. Rogaland er fremdeles det største boligfylket i landet, og fylket opprettholder svært høye nivåer fra allerede fjorårets toppnivåer, sier Birkeland som også kan opplyse at så godt som alle fylker viser en positiv utvikling fra 2010.

Les også

Boligkongen presses