Oljefunn viktig for byggenæringen

Mange har vært engstelige for at det norske oljeeventyret skulle få en raskere slutt enn det man for noen år siden spådde. Flere store nye funn det siste året gjør at positiviteten i den norske olje- og gassnæringen er større enn på lenge.

Statoils nyeste gigantfunn i Barentshavet, Havis, kommer kun få måneder etter deres forrige store funn, Skrugard, i det samme området. Begge disse funnene er hver for seg store nok til en feltutbygging. Med to store funn er det nå klart for et oljeeventyr i området. Barentshavet er på kort tid blitt et kjerneområde på norsk sokkel.

Dette vil bety mye både for Norge som nasjon og Statoil, men ikke minst også for Nord-Norge. Se bare på hva oljen har gjort med andre funnsteder tidligere. Det er snakk om enorme verdiskapninger som vil føre til store ringvirkninger for hele landsdelen.

Slike funn vil ha stor betydning også for byggenæringen. Utbygginger av det kaliberet som skal til for å utvinne de store oljeforekomstene vil gi mange nye oppdrag for både store og små virksomheter i byggenæringen, både på nasjonalt og lokalt nivå. Hvordan praktisk utvinningen av funnene skal skje, og hvilke konkrete oppdrag det vil gi for byggenæringen, er det for tidlig å si noe om nå. Men det vil uansett bli snakk om mange spennende konstruksjoner.

Det er sagt fra Statoils side at utbyggingen skal skje rekordraskt, så det vil ikke gå lag tid før nærområdene vil merke at ting er i ferd med å skje.

Det er heller ikke lenge siden funnet av Aldous/Avaldsnes, som er ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Med store deler av kysten utenfor Norge fortsatt uutforsket, er det mye som taler for at vi ikke på langt nær har sett slutten på gullalderen i det norske oljeeventyret.