Nasjonalt helsebygg utredes

Hvordan skal bygg og eiendom brukes som strategisk virkemiddel for effektive helsetjenester? Det er spørsmål som nå skal utredes på vegne av toppsjefene i de fire regionale helseforetakene.

Spesialisthelsetjenesten er samlet sett Norges største eiendomsaktør. Regiondirektørene er derfor enige om at nasjonal samordning må til for å forvalte eindomsressursene best mulig, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider.

Dette er vesentlig for både pasienter, medarbeidere og samfunnet, mener direktørene.

De nedsetter en arbeidsgruppe som skal foreslå koordinerte eiendomstiltak. Disse baseres på tidligere funn og undersøkelser, blant annet fra FoU-prosjektet "Bygg og eiendom som strategisk virkemiddel for effektive helsetjenester." Det ble støttet av Norges Forskningsråd og gjennomført fra 2006 til 2010. Deltakere var Mulitconsult (prosjektledelse), Sinte Helse, regionforetakene, flere sykehus og andre aktører.

En hovedkonklusjon her var at bygge- og eiendomsvirksomheten bør sentraliseres på nasjonalt nivå, blant annet for å sikre tilstrekkelig tyngde og kvalitet ved byggeoppgaver. Ifølge FoU-prosjektet er en nasjonal helsebyggorganisasjon også veien å gå for å effektivisere eiendomsforvaltningen - og utnytte kompetanse og kapasitet best mulig.

En stor del av norske sykehusbygg er i dag preget av dårlig vedlikehold. Bergninger viser at det under ett er nødvendig med investeringer på over 25 milliarder kroner for å oppnå god bygningsstandard, såkalt tilstandsklasse 1.

Styret i Helse Midt-Norge behandlet eiendomssaken på sitt siste møte i 2011 og vedtok å ta konklusjonen fra adm. direktør til orientering.