Mot rekordår - frykter juleulykkene

Norge er på vei mot et år med rekordlave tall for trafikkdrepte, men vegdirektøren frykter juleulykkene. - Tilpass farten etter forholdene, ikke stress og sørg for å sikre både passasjerer og last.

Det er Statens vegvesens juleønsker foran jule- og nyttårshøytiden.

I gjennomsnitt har det vært over 140 alvorlige ulykker med seks drepte i denne perioden de siste fem årene. Utforkjøring og for høy fart har vært hovedårsakene.

- Stor trafikk på vegene betyr økt risiko for trafikkulykker. Her har vi alle som ferdes på vegene et felles ansvar for å redusere risikoen for at noe skal skje, oppfordrer vegdirektør Terje Moe Gustavsen i en pressemelding.

Trenger hjelp
Mange biler er fulle og tungt lastet med gaver og skiutstyr, noe som sammen med vinterføre og høy fart gir dårligere kontroll på bilen. Rus og manglende bruk av bilbelter er også gjennomgående trekk viser analyser av juleulykkene.

- For oss er trafikksikkerhet jobb nummer 1. Vi gjør så godt vi kan med å gjøre vegene så sikre så mulige. Men vi trenger også hjelp fra sjåførene, sier Gustavsen.

Lave tall
Norge er på vei mot et nytt rekordår når det gjelder trafikksikkerhet. Pr. 1. desember hadde 158 mistet livet på norske veger i 2011. Dette er 36 færre enn på samme tidspunkt i 2010, da man endte året med 208 drepte. Man må tilbake til tidlig på 1950-tallet for å finne tilsvarende lave tall.

- Dette er gledelig og viser at vi er på rett vei. Men samtidig er 158 alt for mange. Dette er mer enn bare tall og statistikk. Bak hver eneste ulykke er det en tragedie som rammer familie, kolleger, venner og lokalsamfunn. Kampen mot trafikkdøden er en av samfunnets viktigste kamper, sier vegdirektøren.