Follum-nedleggelse: Så trist som vi fryktet

Selv om det var ventet at styret i Norske Skog ville gå inn for å legge ned Follum på sitt møte onsdag, ble den endelige meldingen mottatt med skuffelse blant dem som har kjempet for den tradisjonsrike bedriften på Ringerike.

Giske kan ikke stanse nedleggelse

Næringsminister Trond Giske (Ap) synes det er svært synd at Follum papirfabrikk legges ned, men han kan ikke hindre at 140 års industrihistorie går mot slutten.

– Vi presset sterkt på for at styret i Norske Skog skulle gå en ekstra runde med Viken. Det har de gjort, men resultatet blir nedleggelse. Det er trist og vemodig at det går den veien, men totalt sett er det overkapasitet på papir, særlig avispapir, sier Giske til NTB.

Han aksepterer styrets argumentasjon og sier det er en kombinasjon av to forhold som ligger til grunn for nedleggelsen: Et teknologiskifte, med overgang fra papir til digitale medier, og lavere etterspørsel ute i verden.

– Det viktigste nå er å hjelpe de 350 som mister jobben. Nå skal vi samle ordfører, fylkesordfører, arbeidsetat og Innovasjon Norge for å se hvordan vi kan bidra til å skape nye arbeidsplasser, sier Giske.

Han legger imidlertid til at dette er en stor utfordring på Ringerike, siden området allerede har vært gjennom store omskiftninger etter nedleggelse av tre store forsvarsanlegg.

Næringsministeren sier Follum er et eksempel på at gjeldskrisen ute i Europa rammer norsk næringsliv. Han frykter at dette ikke er siste gang, og sier at Norge må belage seg på hardere tider, spesielt det eksportavhengige næringslivet. (©NTB)

– Dette er absolutt så trist som vi fryktet. Vi hadde håpet det hadde vært grunnlag for å videreføre et kompetansesenter for treforedlingsindustri knyttet til Follum. Det håpet har vi fortsatt, sier fylkesrådmann Runar Hannevold i Buskerud til NTB.

Han avventer nå det endelige vedtaket, men beklager som LO-leder Roar Flåthen styrets vedtak.

– Ringvirkningene av en nedleggelse er svært alvorlige for Hønefoss og kommunen. Sammenholdt med underleverandører og posisjonen treforedlingen har i området, kan antall arbeidsplasser være det dobbelte av dem som rammes i første omgang, sier Hannevold.

Norske Skog Follum har 356 ansatte. Fabrikken produserer forbedret avispapir, magasinpapir og bokpapir. Årlig kapasitet er 290.000 tonn.

– Beklagelig

Styreleder Eivind Reiten i Norske Skog viser til at konsernet selger mindre papir enn før fordi mange erstatter aviser og magasiner med elektroniske medier.

– Vi trenger dessverre ikke så mange papirfabrikker lenger, og derfor må fabrikken med dårligst konkurransekraft tas ut først, sier han i en pressemelding.

Alternativene styret tok stilling til for den tradisjonsrike Ringerike-bedriften var nedleggelse, salg til Viken Skog eller videre drift.

– Styrets flertall anser at det ikke foreligger noe forsvarlig alternativ til nedleggelse av Follum. Dette er beklagelig overfor de Follum-ansatte, uttaler Reiten.

LO-leder Roar Flåthen er bekymret for utviklingen i norsk skogindustri og de konsekvensene en nedleggelse vil få for hele verdikjeden i skognæringen. Han mener et salg til Viken ville ha tilført Norske Skog sårt tiltrengt kapital og reddet arbeidsplasser.

– Ikke forsvarlig

Viken Skog, som er den største eieren i Norske Skog, la inn to bud på kjøp av Norske Skog Follum.

Først bød selskapet 280 millioner kroner, men dette ble avvist. Etter forhandlinger mellom partene skal Viken Skog i tillegg ha tilbudt Norske Skog en eierandel på 15 prosent, men heller ikke dette budet ble akseptert.

– Det har over tid vært ført reelle forhandlinger med Viken Skog om mulig salg av Follum. Det har ikke vært mulig å komme fram til en avtale som både er økonomisk- og markedsmessig forsvarlig for Norske Skog, sier Eivind Reiten.

Hannevold sier at Buskerud fylkeskommune ønsker å engasjere seg så sterkt som mulig i Ringerike-regionen.

– Vi gjør det vi kan. Vi har blant annet vårt eget selskap, Vardar, som er engasjert i fjernvarmevirksomhet i området. Det vil vi utvikle ytterligere, sier han.

Bedriftsforsamling

Pressemeldingen om nedleggelsen ble sendt ut fra Norske Skog etter børsslutt onsdag. Styremøtet i konsernet startet klokka 10 på Norske Skogs hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo.

Vedtaket ble fattet mot stemmen til styremedlemmet fra Follum, Inge Myrvold.

Torsdag skal Norske Skogs bedriftsforsamling ta stilling til styrets anbefaling. Dersom bedriftsforsamlingen følger styrets anbefaling, er planen at produksjonen ved Norske Skog Follum vil opphøre senest 31. mars neste år. (©NTB)

dag.kjorholt@ntb.no