Startlån fortsatt viktig virkemiddel

– I et intervju med Byggeindustrien 01.12.11 hevder Per Jæger at startlånet vil bli rammet av de nye retningslinjene fra Finanstilsynet. Jeg vil presisere at startlån fremdeles vil være et viktig virkemiddel i boligpolitikken.

Dette sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Hun peker på at dette også gjelder i saker der det er samfinansiering med private banker.

– Startlånet er behovsprøvd og skal gå til unge og vanskeligstilte med liten eller ingen egenkapital. Slik kan de komme seg inn på boligmarkedet i en egen, nøktern bolig, sier Navarsete.

Finanstilsynet fører bare tilsyn med private banker, ikke med kommunene eller Husbanken.

– Når startlån blir gitt sammen med lån fra en privat bank, blir startlånet indirekte påvirket av retningslinjene om forsvarlige utlån. De nye retningslinjene innebærer at samlet lån med pant i bolig ikke skal være større enn 85 prosent av boligverdien. Bankene kan likevel avvike fra dette dersom de, etter en særskilt vurdering, finner det forsvarlig. Bankene avgjør selv hva som skal ligge i denne forsvarligvurderingen. Startlånet er allerede nå underlagt en slik vurdering. Regjeringen legger til grunn at med en slik forsvarligvurdering i både bankene og kommunene også fremover, så vil det fremdeles være mulig å gi lån utover 85 prosent av boligverdien. Heller ikke de andre punktene i retningslinjene fra Finanstilsynet, som til dømes betaling av avdrag fra første termin, vil gjelde for startlånet, utdyper Navarsete.