Nav kobler registre og avslører millionsvindel

Kobling av registrene for sykepenger og skatt har avdekket 67 saker hvor til sammen 20 millioner kroner for mye er utbetalt. Også uføre og enslige forsørgere skal kontrolleres nøyere.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) understreker at de aller, aller fleste har rett til de ytelsene de får, men at det uten tvil også foregår en god del svindel.

– Vi skal også sette i gang undersøkelser knyttet til uførepensjon og ordninger for enslige forsørgere for å avdekke hvor stort misbruk det er i disse gruppene, sier Bjurstrøm til NRK.

– Feil inntekt
Direktør i Nav kontroll, Magne Fladby, sier Nav har koblet sykepengeregisteret systematisk mot blant annet skatteregisteret for å avdekke de mest alvorlige svindelsakene.

– I de fleste tilfellene er det oppgitt feil inntekt til oss når den sykmeldte kommer og krever sykepenger, sier Fladby til NRK.

I flere tilfeller har arbeidsgiver vært med på bedrageriet ved å oppgi kunstig høy inntekt for at den sykmeldte skulle få mest mulig utbetalt i sykepenger, ifølge Nav.

Intensiverer
Foreløpig er bare åtte av sakene anmeldt til politiet, men det blir flere. Aksjonene skal også intensiveres, sier Fladby.

– Denne gang har vi aksjonert mot arbeidstakere, neste gang vil vi også granske selvstendig næringsdrivende, sier han.

Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen mener Nav bør prioritere disse sakene og reagere knallhardt mot dem som blir tatt.

– Dette er ikke bare å ta fra det ansiktsløse systemet, det er å ta fra skattebetalerne, og det er med på å svekke tilliten til viktige velferdsordninger.