Analytiker tviler på sterkt fall i oljeprisen

Oljeprisen kommer neppe til å synke mye under 90 dollar fatet. Da tvinges Saudi-Arabia til produksjonskutt, tror oljeanalytiker Thina Saltvedt.

 

Tirsdag falt oljeprisen under den psykologisk viktige grensen på 100 dollar fatet. Nordsjøoljen ble omsatt for 99,87 dollar fatet på børsen i London.

Siden toppen på 125 dollar i mai har oljeprisen falt utover sommeren og høsten. Etter en periode med høy pris, er det flere ting som peker i retning av at utviklingen har snudd.

– Oljeprisen kan selvfølgelig falle videre fra dagens nivå, men jeg tror ikke vi vil se et veldig sterkt fall slik at vi kommer ned mot 40-tallet, sier senioranalytiker Thina Saltvedt hos Nordea til NTB.

– Vi har en annen situasjon nå enn tidligere. Blant annet trenger Saudi-Arabia en oljepris på rundt 85 dollar fatet for å få budsjettet til å gå rundt. Hvis prisen faller under 90 dollar, tror jeg de vil kutte i produksjonen sin, sier hun.

Preget av stramt marked

Oljeprisen har lenge ligget over det man kunne vente, ifølge Saltvedt. Både Europa og USA opplever svakere økonomisk vekst, noe som tilsier at etterspørselen også synker. Men dette er blitt oppveid av et strammere marked enn vanlig, og oljeprisen har derfor ligget høyt.

– Det har vært problemer på tilbudssiden. Lagrene har falt kraftig over en periode, og det har også vært problemer med produksjonen i Nordsjøen, sier Saltvedt.

Men nå fører flere faktorer til at tilbudssiden styrker seg – noe som fører med seg prisnedgang. Libya venter at de vil få oljeproduksjonen i gang for alvor i løpet av oktober. Samtidig ventes økt tilførsel fra Russland. 1. oktober ble russiske skattereglene endret for olje og oljeprodukter, og i tillegg åpnes en ny oljerørledning.

– Med de nye skattereglene blir det mer lukrativt å eksportere råolje. Og med den nye rørledningen venter man at Russland vil bidra med mer olje til det europeiske markedet, sier Saltvedt.

Svir på kort sikt

For Norge betyr en lavere oljepris at det kommer færre kroner inn i statskassen og til oljefondet. Det kan svi på kort sikt.

– Olje og gass utgjør jo halvparten av våre eksportinntekter, så man merker det jo når oljeprisen begynner å falle. Hvis nivået holder seg lavere, får man mindre å rutte med ut fra 4-prosentregelen, sier Saltvedt. Handlingsregelen tillater at det årlig brukes 4 prosent av avkastningen av oljefondet.

Likevel er det ingen grunn til å se mørkt på utviklingen. En noe lavere oljepris enn vi har sett i vår, kan ifølge Saltvedt være godt for landet på lang sikt. Slik kan våre samarbeidsland unngå en mulig ny finanskrise.

– Våre nærmeste handelspartnere, USA og Europa, kan komme seg raskere på beina igjen med litt drahjelp fra lavere oljepris. Det kan være en fordel også for Norge. Vi har jo også andre eksportvarer, sier Saltvedt.

Lavere oljepris vil dessuten gi seg utslag i lavere bensin- og dieselpriser. Det er noe som den vanlige forbruker nok vil merke på lommeboka.

– Om de ikke jubler over at oljeprisen går ned, er det nok en del som synes at akkurat det kan være greit, sier Saltvedt.