Sana Bygg inviterer til fagseminar

Sana Bygg inviterer 14. oktober til et seminar der man ser på de tekniske løsningene som ble brukt på SpareBank 1 SMN-bygget og erfaringene man har hentet fra dette prosjektet så langt.

Punktet man vil fokusere på gjelder tekniske løsninger integrert i og under data-/installasjonsgulvet som ble valgt til bygget i Trondheim.

- For å forminske energi- og materialforbruket vil bygg blir tegnet for å vare lengre, og dermed må byggene bla være mer fleksible. Arkitekter har historisk sett vært vant til å tenke at moderne bygg tegnes for å romme forhåndsspesifiserte funksjoner. Vi opplever i dag og mest sannsynlig i økende grad i fremtiden at byggene må være mer dynamiske, da våre behov som brukere endres stadig oftere. Et moderne bygg bør være et tilpasningsdyktig bygg, slik at det raskt kan tilpasse seg nye brukere, eiere og tilfredsstille nye behov. Behovene endres stadig oftere i et bygg i dag og flere ganger i løpet av byggets levetid. Behov som funksjonsendring av bygget (eller deler av det) eller for eksempel integrering av ny teknologi osv fordrer et fleksibelt bygg og dette oppnår man ved bruk av installasjons-/datagulv. Infrastrukturen vil være tilgjengelig til enhver tid, forteller Mads Gulbrandsen, produkt- og markedssjef i Sana Bygg.

Tradisjonelt har man i Norge kun benyttet datagulv i kontrollrom og datarom, mens i andre Europeiske land kan datagulv også ofte bli brukt i resten av bygget.

- Datagulv av tre spon er benyttet historisk sett som materiale i gulvelementene, men i rom med “varig opphold” er denne gulvtypen ikke å foretrekke pga komfort krav man normalt sett har i disse lokalene (lyd, brann, belastning osv). Datagulvselementer bestående av fiberforsterket kalsiumsulfat er å anbefale i bygg/ rom med varig opphold, hevder Gulbrandsen.

Han mener at man nå opplever en ny renessanse for datagulv i disse dager.

- Vi monterer bla. 48 000m2 med datagulv i DnB NOR i Bjørvika. Arkitekter har fått øynene opp for løsningen og ser at det ikke eksisterer estetiske begrensninger med bruken datagulv, samtidig som det sikrer byggherren et tilpasningsdyktig bygg. Normalt integreres eller skjuler datagulvet vannrør, elektro, nettverk, støvsugeranlegg og ikke ventilasjon, slik at himling fortsatt er benyttet i bygg hvor datagulv er benyttet primært for å skjule ventilasjonssystemet. Ventilasjonskonsulenter har muligens vegret seg for å beskrive ventilasjon integrert i/under datagulvet, da teknologien muligens oppfattes som ukjent eller ny, spør Gulbrandsen.

- Uansett prøver vi med fagseminaret 14. oktober å avlive myten om at ventilasjon ikke kan integreres i datagulvet og med dette fjerne behovet for himling i de samme lokalene. Sparebank 1 SMN sitt nye hovedkontor er et bevis for at et fremtidsrettet bygg, med innovative tekniske løsninger integrert i og under data-/installasjonsgulvet fungerer optimalt og har bidratt til en formidabel reduksjon i energiforbruk, avslutter han.