Dødsofre i trafikken er ofte påvirket

Nesten annenhver bilsjåfør som mister livet i en ulykke, er påvirket av alkohol, rusmidler eller legemidler, viser en nordisk studie.

Alkohol eller alkohol i kombinasjon med andre rusmidler og legemidler er det vanligste. Færre ofre har kun legemidler eller kun ulovlige rusmidler i blodet, skriver Aftenposten.

Studien er utført av Folkehelseinstituttet i Norge (FHI), i samarbeid med tilsvarene instanser i de øvrige nordiske landene, og den er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Accident Analysis Prevention.

Blodprøver fra 1.200 sjåfører som omkom i kollisjoner, utforkjøringer og andre typer bilulykker i årene 2001 og 2002 er analysert.

85 prosent av dødsofrene var menn, flertallet i alderen 20 til 29 år. Hele 42 prosent av dem hadde spor etter alkohol, legemidler eller ulovlige rusmidler i blodet.

Andelen som hadde alkohol i blodet var omtrent den samme i Norge, Sverige og Finland, mens forekomsten av legemidler og ulovlige rusmidler var noe høyere i Norge, viser undersøkelsen.

– Dette kan tyde på at det blant de norske sjåførene var flere med misbruksproblemer enn i Sverige og Finland, skriver forskerne.

I såkalte eneulykker, der kun sjåførens egen bil var involvert, hadde hele 66 prosent av de omkomne under 30 år alkohol og eller andre stoffer i blodet.

For sjåfører over 50 år var den tilsvarende andelen 48 prosent. (©NTB)