Betydelig oljefunn i Nordsjøen

For andre gang i år er det gjort betydelige oljefunn på norsk sokkel som kan føre til nye utbygginger. I utgangspunktet ser Aldus Major South-funnet ut til å være større enn Skrugard.

Gassfunn i Barentshavet

Det er gjort et gassfunn på Norvarg i Barentshavet, hvor Total E&P er operatør.

Foreløpige beregninger viser at funnet er på mellom 10 og 50 milliarder standard kubikkmeter utvinnbar gass, noe som tilsvarer mellom 63 og 315 millioner fat oljeekvivalenter.

Norvarg ligger om lag 250 kilometer nord for Melkeøya i Barentshavet og er et av de nordligste funnene på norsk sokkel. Brønnen er den første letebrønnen i utvinningstillatelse 535, som ble tildelt i 2009, som en del av 20. konsesjonsrunde.

Total E&P Norge er 40 prosent rettighetshaver i utvinningstillatelsen. Det norske oljeselskap, North Energy og Rocksource har 20 prosent hver.

– Vi vil nå analysere dataene som er samlet inn nærmere før lisensen beslutter neste steg. For Barentshavregionen er dette oppløftende. Det er det andre store funnet som er gjort så langt i år og viser at regionen er på frammarsj, sier administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap.

Da Skrugard-funnet i Barentshavet ble offentliggjort 1. april i år, ble det karakterisert som det viktigste oljefunnet på et tiår.

Mandag kunne Statoil og partnerne Det norske oljeselskap, Lundin Norway og Petoro offentliggjøre et funn som ser større ut enn Skrugard. De foreløpige beregningene tyder på at Aldous Major – funnet inneholder mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter.

Doblet anslag

Statoil har en eierandel på 40 prosent i prospektet, mens Petoro har 30 prosent, Det norske oljeselskap 20 prosent og Lundin 10 prosent i funnet som er gjort i Nordsjøen vest av Sandnes.

Skrugard ble anslått til å inneholde 150 til 250 millioner fat oljeekvivalenter. Senere har Statoils letesjef for Barentshavet, Knut Harald Nygård, sagt at selskapet tror oppfølgingspotensialet ved Skrugard er på 500 millioner fat olje, altså dobbelt så mye som det høyeste utgangspunktet.

Optimistisk

Det er ikke uvanlig at størrelsen på nye funn blir oppjustert. Statoil har tro på å kunne gjøre nye funn både nord og sør for det nye funnet.

– Aldous Major South er et betydelig oljefunn i et av Statoils kjerneområder. Sammen med Avaldsnes-funnet vil dette kunne gi grunnlag for en ny, selvstendig utbygging i Nordsjøen. Som største ressurseier vil vi ta initiativ til å finne en god områdeløsning som maksimerer verdiskapningen, sier Gro G. Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil.

Kan være kjempefelt

Ifølge Teknisk Ukeblad tyder det meste på at det er et kjempefelt i området.

Funnet på Aldous Majour South ligger på samme struktur som Avaldsnes-prospektet der Lundin fant olje i fjor.

– Vi har indikasjoner på at det er det vi kaller kommunikasjon mellom disse funnene. Men vi kan ikke si mer om det totale omfanget før den siste avgrensningsbrønnen på Avaldsnes er fullført, sier informasjonssjef i Statoil Ola Anders Skauby til Teknisk Ukeblad.

Leteriggen Transocean Leader skal etter å ha avsluttet boringen på Aldus Major South, starte ny leteboring på Aldus Major North. Også denne brønnen har ifølge Statoil «et betydelig volumpotensial».

Drømmefunn

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap sier at et slikt funn er noe de har drømt om helt siden selskapets oppstart i 2005.

– Funnet representerer store verdier for aksjonærene og vil bety mye for den videre utviklingen av selskapet, sier Haugane i en pressemelding.