Færre unge i arbeid

Det har blitt færre unge yrkesaktive det siste året, viser tall fra SSB. Samtidig er det flere som tar utdanning. Dette er både bra og gale. Det er selvsagt bra at flere tar utdannelse, men problemet er at for mange burde  utdannelsen vært mer fagrettet.

Da kunne unge mennesker bruke utdannelsen slik at de tidligere kom i jobb. Det ønsker nemlig mange unge mennesker.

Arbeidsmiljøloven setter i dag mange begrensninger på hva ungdom kan gjøre på en arbeidsplass. Det er bra at det finnes slike regler, men noen gang kan reglene også være en bom for at mange unge får jobb, f eks i sommerferier. Det å komme inn i arbeidslivet er for mange blitt svært vanskelig.

Ifølge Statistisk sentralbyrå sank andelen yrkesaktive i alderen 15–24 år med tre prosentpoeng fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år.

Tallene viser at det i andre kvartal i år var en yrkesaktivitet på 71,7 prosent i befolkningen i alderen 15–74 år. Dette er en nedgang på 0,8 prosentpoeng fra samme kvartal i fjor.

I følge SSB må nedgangen ses i lys av den sterke befolkningsveksten. Befolkningen mellom 15–74 år økte med 63.000 personer fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år. Samtidig økte arbeidsstyrken med bare 15.000.

Blant dem utenfor arbeidsstyrken er 18.000 flere i utdanning, mens tallet på pensjonister eller arbeidsuføre økte med 23.000.

Ifølge sesongjusterte tall fra SSB var arbeidsledigheten her i landet i andre kvartal 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Det er viktig at man tar disse tallene inn over seg. I mange næringer – og ikke minst i byggenæringen – er vi helt avhengig av å få inn nye krefter.