Vekst eller lønnsomhet?

Store økonomiske kriser, slik verden har opplevd de siste årene, skaper store bevegelser i en næring som byggenæringen og soliditeten i selv store selskaper blir satt på prøve. Hvor godt man har håndtert krisen viser seg imidlertid først i årene etterpå.

Terje R. Venold

Konsernsjef i Veidekke i ASA.

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Etter krisen på begynnelsen av 90-tallet brukte den utførende delen av byggenæringen tiden godt. Fra å være i all hovedsak lavmarginvirksomheter som mente at 2 % resultatmargin var tilfredsstillende, greide man i vekstperioden som fulgte å skape realisme i målet om å løfte inntjeningsevnen. De siste 15 årene har det vært en klar oppfatning av at 5 % resultatmargin ikke bare var ønskelig og realistisk, men også nødvendig for å ha tilstrekkelig rom til videreutvikling av bedriftene og de ansattes kompetanse. De beste bedriftene maktet sågar å løfte resultatene ytterligere.

Entreprenørbedriftene ble i denne tiden betydelig profesjonalisert, og selv om konkurransen hele veien var stor, ikke minst ved at innslaget av utenlandske interessenter tiltok kraftig, har vi vist at gjennom hele tiden å tenke nytt og jobbe smartere, så var det mulig å opprettholde lønnsomheten.

Når vi nå har lagt en ny nedgangskonjunktur bak oss ser jeg dessverre igjen tegn på at flere tydeligvis er i ferd med igjen å akseptere at 2 % resultatmargin er tilfredsstillende. Er det slik at man har akseptert at vi skal ha lavere krav til marginer i vanskelige tider? Burde vi ikke tvert i mot i nedgangstider ha høyere resultatkrav da usikkerhetsmomentene blir flere?

Det letteste man gjør i en entreprenørbedrift er å sette seg store vekstmål. Alle kan kjøpe seg arbeid. Det vanskelige er å kombinere vekst med kapitaleierens krav til avkastning. Historien viser at selskap med sterke uttalte vekstambisjoner dessverre ofte har vist seg å mislykkes. Å vokse ut fra dårlig lønnsomhet er det få, om noen, som har lykkes med i vår næring.

Veidekke er i dag en ledende bedrift i næringen i Norge. Vekst har imidlertid aldri vært vår lederstjerne, derimot har vi som mål å være best og lønnsom. Med dette som utgangspunkt kommer også vekst og utvikling. Det ville være synd om fasiten av denne nedgangskonjunkturen blir at næringen blir satt 20 år tilbake i tid.