Hedret for turbinblader i limtre

Åge Holmestad i Moelven Limtre AS og Svein Dag Henriksen i Hydra Tidal AS fikk torsdag kveld innovasjonsprisen Schweighofer Prize 2011 for sitt arbeid med turbinblader i limtre.

Den internasjonalt tunge og viktige Schweighofer Prize har som formål å fremme fremtidsrettet innovasjon med bruk av tremateriale på nye og bærekraftige måter.

De to prisvinnerne er stolte over å bli beæret med en så stor og anerkjent pris.

- Vi føler oss beæret. Schweighofer Prize er ansett internasjonalt for å være en av de viktigste prisene for utvikling og innovasjon innen fagfeltet treteknologi. Prosjektet viser at tre og biomasse ikke bare er egnet som bioenergi, men at teknologiske løsninger hvor tre inngår som en vesentlig del, også har et potensiale innen en annen type fornybar energi. Vi har forøvrig konkurrert med mange gode og spennende prosjekter og er veldig ydmyke over å få prisen, sier de to glade prisvinnerne.

Prisen de to får er på til sammen 50.000 Euro.

Åge Holmestad i Moelven Limtre AS beskriver kraftprosjektet som innovativt og spennende.

- Prosjektet er unikt i verdenssammenheng og det består av et flytende havkraftverk som drives av vannstrømmer. Kraftverket som ble senket i havet i oktober 2010 har fire turbiner som hver består av to limtreblad. Hver av de åtte bladene er to meter brede, tre meter høye og 10 meter lange. Hver turbin har en diameter på ca. 23 meter, sier Holmestad.

Holmestad sier at en av fordelene med å bruke limtre under vann, er at vannmettet tre nedsenket i vann får den samme vekt som vannet rundt.

- Dessuten er limtre et miljøvennlig materiale og er fleksibelt i forhold til endringer og flytting. Det er heller ingen fare for råte eller angrep av pelemark, fordi turbinene befinner seg under vann uten tilgang til oksygen og er i konstant bevegelse, sier Holmestad.

Å produsere en limtrekonstruksjon til et kraftverk under havoverflaten har slett ikke bare vært uten utfordringer.

- Utfordringene i prosjektet har blant annet vært knyttet til at det stilles store krav til et kontrollert klima under produksjonen av turbinbladene, som er svært krevende når en jobber med denne typen dimensjoner. I tillegg er det komplisert å jobbe med så store dimensjoner i forhold til form og nøyaktighet, samt de spesielle kravene som er knyttet til innfesting av limtrebladene med tanke på de ekstreme belastningene som vil bli under drift, sier Holmestad.

Kraftverket er utviklet av gründer og FOU-direktør Svein Henriksen i Hydra Tidal AS. Han har tro på at prosjektet kan bli stort på sikt.

- Foreløpig er dette et prøveprosjekt. Kraftverket har et effektuttak på rundt 1,5 MW. Med beregnet driftstid på 4200 timer per år vil det tilsvare en årlig strømproduksjon 5 GWh. Det tilsvarer strøm i et år til et byggefelt som består av rundt 250 eneboliger, sier Henriksen.

Henriksen mener at det bare i Norge ligger uttakspotensialet på rundt 30 TWh i havstrøms- og tidevannskraftverk.

- Dette tilsvarer 6000 kraftverk basert på hav- og tidevannstrøm langs hele norske kysten fra Skagerrak til Finnmark. Uttakspotensialet for en slik utbygging skulle tilsi en produksjon som skulle klare å forsyne tre byer på størrelse med Oslo (beregnet etter dagens strømforbruk) med strøm. En annen måte å se det på er at dette tilsvarer omtrent 1/4-del av Norges årlige strømforbruk, sier Henriksen.

En utbygging av en tredjedel av dette gir et limtreforbruk på ca 240 000 m3. Dette utgjør 1 % av et potensielt internasjonalt marked fram til 2040. En vellykket fortsettelse og gjennomføring av Hydra Tydals planer har derfor et betydelig forretningsmessig potensiale i limtresammenheng.

Hydra Tydal jobber nå videre for å få etablert en testpark i løpet av 2012. Hvis dette blir vellykket, vil produksjonen øke på utover og kunne bli opptil 200 kraftverk i året.