Russere øker behovet ved Kirkenes sykehus

Helse Nord mener Kirkenes sykehus må bygges ut for å dekke behovet for øyeblikkelig helsehjelp også til et stort antall russere som kommer til Finnmark.

Innføring av såkalt pomorvisum førte til at antall grensepasseringer i 2010 økte til cirka 140.000, fra cirka 100.000 i årene før. Antallet ventes å øke ytterligere til mellom 400.000 og 800.000 i 2014 – etter at visumfrie soner ved riksgrensen mellom Norge og Russland blir innført i 2012, skriver Helse Nord i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Antakelsen om økningen i grensetrafikken er basert på opplysninger fra politiet i Øst-Finnmark. Den store økningen omfatter også «utstrakt dagpendling ved at russere arbeider i Kirkenes, men fortsetter å bo i Russland», heter det i brevet.

Øyeblikkelig hjelp
Administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord skriver at visumfri sone og generelt økt aktivitet i området vil medføre en betydelig økning i antall innleggelser for øyeblikkelig hjelp ved Kirkenes sykehus. Han ber om at disse synspunktene blir lagt til grunn i det videre budsjettarbeidet.

Økningen i planlagt aktivitet – det vil si annen behandling enn øyeblikkelig hjelp – vil bli søkt regulert gjennom avtaler mellom Norge og Russland, skriver Vorland.

Økt ulykkesrisiko
Helsesamarbeidet mellom Helse Nord og Murmansk fylke er godt og styrkes fortløpende, blir det opplyst. Helse Nord legger til grunn blant annet følgende forutsetninger for videre planlegging av Kirkenes sykehus:

* Økt sjøveis transport utenfor kysten, både godstransport og turisttransport.

* Bygging og drift av faste offshoreinstallasjoner, med påfølgende økt ulykkesrisiko.

* Økt utbygging av infrastruktur og industriutvikling på land og til havs i Øst-Finnmark og på russisk side. Dette gir økt krav til beredskap og til kapasitet i helsetjenestene generelt, skriver Helse Nord.