OECD: Norsk eldreomsorg tredje best

Bare Sverige og Østerrike har bedre eldreomsorg enn Norge, ifølge en rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Ifølge OECD-rapporten «Help wanted? Providing and paying for long-term care» har få land så god eldreomsorg som Norge. Norge er dessuten bedre rustet enn de fleste andre land til å håndtere den kommende eldrebølgen, ifølge utdrag fra rapporten gjengitt i Dagsavisen.

Rapporten viser at 3,9 prosent av befolkningen i Norge har plass på alders- og sykehjem, eller får hjelp hjemme. Bare Sverige og Østerrike er bedre, med henholdsvis 4,2 og 5,1 prosent. Gjennomsnittet i OECD er på 2,3 prosent.

Nesten halvparten av alle kvinner over 80 år og en tredel av mennene over 80 år har plass i institusjon eller får hjelp hjemme i Norge. Nest best blant OECD-landene er New Zealand og Tsjekkia med drøyt 40 prosent, skriver Dagsavisen.

Kun Sverige har flere ansatte i eldreomsorgen enn Norge. Rapporten viser også at Norge bruker 2,2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på eldreomsorg. Sverige bruker 3,6 prosent og Nederland bruker 3,5 prosent. Gjennomsnittet i OECD er på 1,5 prosent.

Når det gjelder hjembaserte tjenester, ligger Danmark på topp med størst pengebruk på dette formålet. Her kommer Norge på andreplass.

– Norsk eldreomsorg er bedre enn sitt rykte, konstaterer forsker Svein Olav Daatland ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).