Ønsker mer oppmerksomhet på energivurdering av tekniske anlegg

Selv om det snart er gått ett år siden det ble innført en plikt om å gjennomføre energivurdering av tekniske anlegg, er svært få slike inspeksjoner gjennomført.

Derfor ønsker nå NVE større oppmerksomhet om denne ordningen, slik at det blir gjort langt flere energivurderinger i tiden som kommer. NVE vil foreta stikkprøver for å sikre at ordningen blir fulgt.

- Målet med energivurdering av tekniske anlegg er å stimulere til energieffektivitet gjennom god installasjon, drift og vedlikehold av anleggene, sier Olav Karstad Isachsen i NVE.

– Vi ser det derfor som svært viktig at ordningen følges opp i praksis. Det er mye å spare på godt vedlikehold, sier Isachsen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) innførte ordningen med energivurdering av tekniske anlegg 1. juli 2010. Det stilles krav til regelmessig vurdering av anleggene. Plikten til energivurdering gjelder:

• Kjelanlegg med fossilt brensel i bygning med oppvarmet bruksareal over 400 m2 (regelmessig)

• Klimaanlegg i bygning med oppvarmet bruksareal over 500 m2 (regelmessig)

• Eldre varmeanlegg med kjelanlegg med fossilt brensel over 15 år i bygning med oppvarmet bruksareal over 400 m2 (engangsvurdering)

I Glava, som leverer teknisk isolasjon til industrien, er man svært glade for disse signalene fra NVE.

– Isolering er et meget kostnadseffektivt tiltak. I industrien er det store energimengder å spare bare på å ”pakke” rørene bedre inn, sier Lars Fillip Kolbu, markedssjef for VVS i Glava.

Teknisk isolasjon blir et sentralt tema når VVS-familien møtes i Fredrikstad 19.-20. mai 2011, der landsmøtet i Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening går av stabelen.