Karlsen & Nordseth Entreprenør AS IKKE dømt for korrupsjon

Karlsen & Nordseth Entreprenør AS har vært i tvist med ulike avdelinger i Oslo kommune siden sommeren 2010. I den forbindelse har selskapet sendt ut en pressemelding.

Tvisten har oppstått som følge av at Oslo kommune har hevet rammeavtaler med Karlsen & Nordseth Entreprenør AS og avvist selskapet fra anbudskonkurranser, med en påstand om at selskapet har medvirket til forsøk på å “smøre” en kommunalt ansatt.  

Karlsen & Nordseth Entreprenør AS har vært i tvist med ulike avdelinger i Oslo kommune siden sommeren 2010. Tvisten har oppstått som følge av at Oslo kommune har hevet rammeavtaler med Karlsen & Nordseth Entreprenør AS og avvist selskapet fra anbudskonkurranser, med en påstand om at selskapet har medvirket til forsøk på å “smøre” en kommunalt ansatt.

Karlsen & Nordseth Entreprenør AS bestred anklagene og grunnlaget for både heving av rammeavtalene og avvisning fra nye anbudsrunder. Oslo kommune fastholdt sitt syn, og Karlsen & Nordseth Entreprenør AS tok ut begjæring om forføyning for Oslo byfogdembete høsten 2010, med krav om at de løpende rammeavtaler som Oslo kommune hadde hevet, ble opprettholdt. Videre krevet man at de anbudskonkurranser man var avvist fra, ble stanset. Oslo byfogdembete ga Karlsen & Nordseth Entreprenør AS medhold i alle tre forføyningssakene høsten 2010.

Oslo kommune foretok imidlertid nye avvisninger mot selskapet, og fastholdt heving av rammeavtalene med Karlsen & Nordseth Entreprenør AS.

Karlsen & Nordseth Entreprenør AS tok ut erstatningssøksmål mot Oslo kommune for Oslo tingrett i januar d.å., fordi varigheten av forføyningskjennelsene var betinget av dette. Dom ble avsagt i Oslo tingrett den 10. mai d.å. Oslo tingrett tar i dommen ikke stilling til om Karlsen & Nordseth Entreprenør AS hadde vært involvert i det angivelige korrupsjonsforsøket. Tingretten konstaterer bare at Oslo kommune ikke hadde opptrådt erstatningsbetingende uaktsomt. Tingrettens begrunnelse synes basert på at Oslo kommune, høsten 2010, ikke hadde full kunnskap om detaljene i saken og derfor ikke hadde opptrådt uaktsomt da man den gang valgte å bryte forbindelsene også med Karlsen & Nordseth Entreprenør AS.

Karlsen & Nordseth Entreprenør AS mener tingrettens dom er bygget på rettslig uholdbare slutninger. Den identifiserer Karlsen & Nordseth Entreprenør AS med et tidligere søsterselskap i samme konsern, Roald Larsen AS, der tidligere daglig leder i dette selskapet ble anmeldt for korrupsjonsforsøk. Oslo politikammer igangsatte grundig etterforskning av saken, men henla saken etter bevisets stilling. Henleggelsen kom etter grundige avhør av de sentrale personer, samt undersøkelser av en rekke temaer etterforskningen omfattet. Karlsen & Nordseth Entreprenør AS var ikke på noe tidspunkt en del av politisaken.

Det synes klart i dag, at selskapet ikke kan belastes for eller identifiseres med andre som mistenkes for straffbare forhold.

Oslo kommune frafalt i rettssaken i Oslo tingrett, øvrige anklager mot Karlsen & Nordseth Entreprenør AS, som tidligere hadde begrunnet både hevingene og avvisningen av selskapet. Man stod derfor i Oslo tingrett kun igjen med korrupsjonsanklagene og påstander om at selskapet måtte kunne identifiseres med den tidligere daglig leder i Roald Larsen AS.

Tingrettens begrunnelse for å frifinne Oslo kommune i erstatningssaken, synes rettslig sett uholdbar, slik Karlsen & Nordseth Entreprenør AS ser det, og vil bli påanket til lagmannsretten. Retten bygger tilsynelatende på den begrensede kunnskap Oslo kommune satt med om saken og etterforskningen fra august til oktober 2010, da man besluttet å heve rammeavtalene og avvise selskapet fra nye anbudsrunder.

I dag har Oslo kommune langt bedre kunnskap om saken, og har sett at Karlsen & Nordseth Entreprenør AS, ikke i noen av rettssakene om korrupsjonsanklagene, er dømt for, funnet skyldig eller på annen måte ansett for å ha medvirket til eventuelle straffbare handlinger. Domstolene og politiet har ikke en gang funnet det påvist at det forligger noen relevant tilknytning i saken som gir grunnlag for en strafferettslig mistanke mot Karlsen & Nordseth Entreprenør AS.

De begrunnelser som Oslo kommune benyttet for å bryte avtaler med Karlsen & Nordseth Entreprenør AS høsten 2010, synes derfor åpenbart ikke holdbare i dag. Karlsen & Nordseth Entreprenør AS ser derfor frem til et fortsatt konstruktivt samarbeid med Oslo kommune og andre, og forventer å bli likebehandlet og få delta på lik linje med andre tilbydere ved fremtidige offentlige anskaffelser, heter det i meldingen.