Betydelig svekket konkurranseevne

Nye beregninger viser at lønnskostnadene i norsk industri ligger 50 prosent høyere enn hos våre konkurrenter i Europa.

- Konkurranseutsatte bedrifter sliter. Et så høyt kostnadsnivå er bekymringsfullt og representerer en betydelig utfordring for bedriftene, sier Svein Oppegaard, NHOs direktør for arbeidslivspolitikk.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) la i dag frem sin rapport om grunnlaget for inntektsoppgjørene i 2011. Tallene viser at industriens konkurranseevne svekket seg med 6,9 prosent i 2010.

- Denne utviklingen understøtter et moderat lønnsoppgjør. Årets lønnstillegg i bedrifter i konkurranseutsatte næringer må derfor skje med basis i hva den enkelte bedrift har økonomisk evne til å gi, sier Oppegaard.

Mindre variasjon i lønnsveksten
Det er mindre variasjon i lønnsveksten i 2010 enn i 2009. Samlet økte årslønnen med 3 ¾ prosent. De fleste grupper fikk en årslønnsvekst på mellom 3 ½ og 4 ½ prosent, med unntak av finanstjenester hvor veksten var 6 prosent. Industriarbeidere i NHO-bedrifter hadde en lønnsvekst på vel 3 ½ prosent, mens industrifunksjonærene hadde en vekst på om lag 4 ¼ prosent.

Det er mindre forskjeller i veksten mellom de store forhandlingsområdene enn i 2009, noe som indikerer at det generelt sett var god disiplin i lønnsoppgjøret i fjor. - At staten likevel som gruppe fremstår som lønnsvinnere er uheldig både fordi dette utfordrer frontfagsmodellen og fordi det er kostnadsdrivende. Staten får på denne måten en kostnadsøkning som samfunnet som helhet ikke er tjent med på lang sikt, sier Svein Oppegaard.

Maner til modertat oppgjør
TBU anslår prisveksten i 2011 til om lag 2 prosent og overhenget til 2011 er anslått til 1 ¾ prosent. Dette betyr at vi allerede før årets oppgjør starter har utsikter til reallønnsvekst også i 2011.

- En noe høyere prisprognose enn først antatt gir grunnlag for bekymring for at konkurranseevnen svekkes ytterligere. Norske bedrifter trenger også i år et ytterst moderat oppgjør for å styrke konkurranseevnen, sier Svein Oppegaard.