Lønnsvekst på 3,75 % i 2010

Den gjennomsnittlige årslønnsveksten i fjor var på 3,75 prosent, viser tall fra det tekniske beregningsutvalget. Det var mindre forskjeller mellom de store forhandlingsområdene i 2010 enn året før.

Bjurstrøm: - God lønnsvekst i 2010

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier 2010 ble et godt år for lønnsmottakerne, med en reallønnsvekst på 1,5 prosent.

– Jeg har merket meg at beregningsutvalget anslår lønnsveksten i fjor til om lag 3,75 prosent. Med 2,5 prosent i prisvekst ga det en god reallønnsvekst, sier hun.

Arbeidsministeren legger til at partene i arbeidslivet tilpasser lønnsutviklingen til konjunkturene og er med på å sikre sysselsettingen gjennom moderat lønnsvekst.

– Beregningsutvalget har, som i tidligere år, levert en omfattende rapport, som sammen med oppdateringen i mars/april bør gi partene et omforent og godt grunnlag for de kommende lønnsforhandlingene, sier Bjurstrøm. (©NTB)

 

Lederlønninger innen finans og varehandel, det vil si administrerende direktører og andre med lederfunksjoner, økte med henholdsvis 9,3 og 10,8 prosent. I disse tallene inngår bonuser, men ikke opsjons- og naturalytelser.

Men gjennomsnittsvekst for ledere i de næringene de foreligger lønnsstatistikk for, var med få unntak lavere enn for lønnstakere ellers i de samme næringene.

Reallønnsveksten etter skatt for lønnstakere i alt anslås til å ha økt med 1,5 prosent fra 2009 til 2010, en nedgang fra 2,1 prosent i året før. Lav lønnsvekst og høyere prisvekst trakk tallene ned.

Tallmaterialet fra det tekniske beregningsutvalget legger normalt sterke føringer på lønnsoppgjøret. (©NTB)