Tvinges til å si opp

Produksjonsleder Oskar Rønnberg (47) i Backe har sagt opp sin stilling mot sin vilje etter at skattemyndighetene har lagt nye regler til grunn for svenske arbeidere i Norge. – Jeg er ikke alene om å være i denne situasjonen, sier han.

13. januar sendte norske skattemyndigheter ut en pressemelding om ny håndtering av reglene for skattekort for utlendinger. Hovedbudskapet var at alle med D-nummer må stille opp for identifikasjonskontroll. Men det stod også i meldingen at skattekontorene skal bli strengere med å kreve at utledninger som jobber i Norge skal skrives inn i Folkeregisteret hvis de bor i Norge mer enn seks måneder.

Tar sin hjelm og går

Dette skaper trøbbel for en rekke svensker som jobber i Norge og vi ser de første konsekvensene i norsk byggenæring. Svensk kompetanse som bidrar i store norske byggeprosjekter tar sin hatt og vender hjem. Det kan få det til å riste i grunnvollene til en norsk byggenæring som ser pila for aktivitetsnivået stige til værs og som allerede er i hard kamp om de gode hodene.

I dag tikket det inn en kopi av en mail til Byggeindustriens redaksjon. Oskar Rønnbergs oppsigelse svart på hvitt.; ”Jag må dessverre avslutta min ansettelse hos A/S Ing Gunnar M Backe. Dette er en konsekvens av de nya skatteregler som gjør det vanskelig før mig att fortsatt bli i Norge. Skulle det bli en løsning på skatteskrivning vil jag ikke avslutta min ansettelse.”

Mannen bak ordene er en svensk jobbpendler. Han er en av flere tusen svensker som setter seg i bilen grytidlig mandag morgen og kjører til Norge for å jobbe i fire dager før han torsdag ettermiddag kjører tilbake til Sverige og lever resten av uka sammen med familien. Svært mange jobber i norsk byggenæring.

Konsekvenser

Rønnberg jobber som produksjonsleder ved Backes boligprosjekt på Sørenga, om tre måneder kan det være slutt på den erfarne svenskens jobbkarriere i Norge. Her har han i det store og hele jobbet siden 1997 med et par korte avbrekk.

For ett år siden kjøpte han en 40 kvadratmeter stor andelsleilighet som han benytter fire dager i uka. Som et sted å sove, han vil ikke akkurat kalle leiligheten for ”hjemme”. Leiligheten skaper også trøbbel i forhold til skattemyndighetene, som mener den er hans bosted. For Rønnberg er den et komfortabelt alternativ til å bo på brakkerigg. Det har han gjort i mange år.

- Jeg ble innkalt for å søke om nytt skattekort og hadde gjort søknaden klar med dokumentasjonen jeg har. Da fikk jeg beskjed fra kundekonsulenten at jeg må skrive meg inn i Folkeregisteret i Norge. Det har jeg av både skattemessige og familiære årsaker ingen mulighet til å gjøre, sier han til Byggeindustrien.

Rønnberg pendler hver uke de 20 milene fra Säffle i Sverige til Oslo. I Säffle har han kone og omsorgsrett for et barn. Han står som eier av to boliger i Sverige. Hvis han blir tvunget til å skrive seg inn i Folkeregisteret i Norge, står han i fare for å miste rett til helsetjenester i Sverige, vil bli skattlagt for boligene i Sverige og miste retten til å kjøre svenskregisteret bil i Norge. Nå har han status som pendler, uten den er det økonomisk utenkelig å pendle fra Sverige til Norge.

- Jeg forstår ikke hvorfor skattemyndighetene mener at jeg må folkeregistrere meg i Norge når jeg er gift og har barn i Sverige. Det er i Sverige jeg er født, har min familie og tilhørighet, sier han. Rønnberg har gitt arbeidsgiveren beskjed om at han må slutte og flytter fra Norge hvis ikke de skattemessige utfordringene løser seg.

Savner klar tilbakemelding

Noen klar tilbakemelding fra Skattetaten har det vært vanskelig å få.

– Jeg har ringt minst 10 ganger for å forespørre om det er ytterligere dokumentasjon jeg kan komme med, men det er ingen klare svar å få, og det er ingen som ringer meg tilbake, sier han frustrert.

- Akkurat nå vet jeg ikke hvordan dette kommer til å gå, sier han. Men Rønnberg håper i det lengste at det løser seg. I Backe trives han godt etter å ha jobbet i bedriften i flere år og har et hverdagsliv som pendler som fungerer.

Ny jobb i Sverige tror han ikke skal bli den største utfordringen. Og hverdagen som pendler vil med stor sannsynlighet også bli den samme i Sverige. Det er i Göteborg og Stockholm det skjer i svensk byggebransje.

- Jeg er 47 år og hadde ingen planer om å reise tilbake nå, sier han.

Han tror ikke myndighetene ser konsekvensen av praksisen som innføres.

– Dette blir en tvangsdeportering jeg ikke helt skjønner. Hvorfor skal ikke jeg kunne ha samme rettigheter som en nordmann som pendler på eksakt samme måte, spør han.

Norsk byggenæring tappes for kompetanse

Et paradoks for Rønnberg er han i sin egen posisjon som arbeidsleder vet at norsk byggenæring sliter med å rekruttere dyktige mennesker.

– Det blir vanskeligere og vanskeligere, og med det aktivitetsnivået som vil komme spesielt i Oslo-regionen framover, er norsk byggenæring helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft, sier han.

Rønneberg har tre måneders oppsigelse. Så lang tid har også skattemyndighetene til å vurdere om et klokt svensk hode fortsatt skal få mulighet til å bidra for norsk byggenæring.

- Med et krav om at jeg skal folkeregistrere meg i Norge og slik miste pendlerstatusen, vil jeg velge å reise hjem. Jeg tror mange svensker i samme situasjon som meg vil trekke samme konklusjon. Det er ikke bra verken for meg eller Norge, sier han.