Energimerking gir bare halve svaret

Tre av de fem viktigste energitiltakene gir ikke bedre energimerke. Trenger vi energimerket?

Pål Egil Rønn

Konsernsjef AF Gruppen

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Miljø- og klimautfordringene har bidratt til økt fokus på ren energi og rett energibruk. Et av virkemidlene for å få ned energibruken og legge om til mer fornybar energi er energimerking av bygninger. Energimerking av bygninger er et EU-initiativ, og har som mål å bidra til økt energieffektivitet i bygningsmassen.

I Norge, som i mange andre europeiske land, utgjør energibruken i bygg en stor del av landets totale energibruk, ca. 40 %. I Norge er det ifølge SSB 750.000 næringsbygg. Disse skal energisertifiseres gjennom det nye kravet til energimerking. Energimerkeordningen har gitt oss og andre aktører travle dager, men bidrar den til økt energieffektivisering for kundene?

De energieffektiviseringstiltakene som skaper mest gevinst i forhold til investering er tiltak knyttet til energioppfølgning, driftsoptimalisering, behovsstyring, varmegjenvinning og alternative energikilder. Alle disse tiltakene gir en stor energibesparelse for kundene, men kun varmegjenvinning og alternative energikilder påvirker energikarakteren. Det vil i praksis si at tre av fem av de viktigste energieffektiviseringstiltakene ikke påvirker karakteren på energimerket! Trenger vi da energimerket?

Det er ingen tvil om at energimerking har gitt økt oppmerksomhet rundt rett energibruk fra store deler av vår bransje. Samtidig er det viktig å ha i mente at et ensidig fokus på selve merkeordningen, ikke må overskygge målet om å redusere energibruken! Et energimerke viser kun byggets teoretiske energibruk ut fra en myndighetsbestemt beregningsmodell. Det energimerket ikke sier noe om er hvorvidt eier, eller leietakere sparer penger, eller hvorvidt belastningen på miljøet reduseres. Det avgjøres kun av det reelle energiforbruket. Å gjennomføre de tiltak som gir reell energibesparelse bør derfor være hovedmålet.

Derfor er det gledelig at Kommunal- og regionaldepartementet  har tatt initiativ gjennom et forprosjekt å få kartlagt den faktiske energibruken i bygg, og få frem skille mellom beregnet og faktisk forbruk. Gjennom rett data, er målet å få bedre oversikt over hvilken effekt innsatsen kan gi i en videre satsning på energieffektivisering av bygg.

La oss utnytte det fokuset som energimerkeordningen gir til å identifisere tiltak som reduserer energibruken og driftskostnadene. Det vil det gi lønnsomhet både for bunnlinjer og for miljøet.