Sør-Varanger kommune vant i Høyesterett

Høyesterett har gitt Sør-Varanger kommune medhold i at eiendomsskatten på eiendommene til Sydvaranger AS er korrekt.

Kommunen fikk også dekket sine sakskostnader for tingretten, lagmannsretten og Høyesterett.

Sydvaranger AS, nå Tschudi Kirkenes AS, saksøkte i 2008 Sør-Varanger kommune med påstand om at den sakkyndige ankenemndas takst på selskapets eiendommer var ugyldig og at eiendomsskatten var fastsatt for høyt.

Nemnda hadde satt taksten til 119 millioner kroner, mens Sydvaranger AS hevdet at taksten maksimalt kunne utgjøre 50 millioner kroner.

Mens kommunen la substansverdi til grunn, mente aksjeselskapet at omsetningsverdien måtte gjøres gjeldende. Substansverdi vil si teknisk nyverdi med fradrag for slit, elde og utidsmessighet.

Sydvaranger AS krevde at taksten skulle fastsettes på grunnlag av salgsprisen oppnådde for selskapet i 2006, fratrukket selskapets kontantbeholdning, og hadde selv beregnet eiendomskattegrunnlaget til 50 millioner kroner.

I denne saken har det vært viktig for kommunen å få en prinsipiell avklaring med hensyn til hva som er riktig verdsettelsesmetode når eiendommer er omsatt kort tid før eller etter en taksering. Denne saken har også betydning for takseringen av andre eiendommer, heter det i en pressemelding fra kommunen.

Dommen fører til at Sør-Varanger kommune ikke må tilbakebetale allerede innbetalt eiendomsskatt fra Sydvaranger AS og heller ikke redusere fremtidige eiendomskatteinntekter fra selskapet.