Rekordhøye regninger på vei til strømkundene

I kommende uke kan strømkundene vente seg de høyeste strømregningene som noensinne er sendt ut. For mange blir økningen flere tusen kroner fra i fjor.

Prisutviklingen utover vinteren er også usikker på grunn av lite vann i magasinene og muligheten for en fortsatt kald vinter.

Både Forbrukerrådet og strømleverandørene oppfordrer folk som får problemer med å betale regningen til å ta kontakt med selskapet for å få betalingsutsettelse. Men hvis vinteren blir kald, kommer det nye høye regninger de kommende månedene.

Får vi derimot en mild vinter og mye nedbør som lover godt for neste kraftsesong, kan det gå mot lysere tider også prismessig.

Venter fallende priser

– Det markedet forventer framover, er at vi får et jevnt fall i priser fra rundt 65 øre per kWh og ned til rundt 40 øre i juni, sier senioranalytiker John Brottemsmo i selskapet Bergen Energi.

– I de markedsforventningene er det nok en forutsetning at vi får omtrent det normale med nedbør. Får vi normalt vær med normal nedbør er utviklingen ned mot 40 øre/kWh ganske sannsynlig.

Får vi store nedbørsmengder og en mild værtype resten av vinteren, kan det tenkes at prisen vil falle ytterligere. Men jeg tror ikke den vil falle veldig lavt, for det er en svært lav magasinfylling nå.

Fortsatt høye priser?

– Skulle vi få en fortsettelse av vinterværet vi har hatt, vil nok prisene stige fra dagens nivå, i hvert fall i de tyngste vintermånedene, sier Brottemsmo.

Han viser til at utgangspunktet for årets vinter var mye dårligere enn for fjorårets fordi magasinene allerede var nedtappet. Hvis det ikke kommer rikelig med nedbør som kan fylle opp magasinene, vil de høye prisene kunne fortsette inn i vår- og sommermånedene.

– Da vil vi være avhengige av import fra Danmark og Sverige. Da kan prisen fra dagens nivå komme opp i 90 øre per kWh før den begynner å falle, sier Brottemsmo.

2.000 kroner mer

Flere strømleverandører anslår at strømregningen som sendes ut i disse dager og som gjelder november og desember kan bli om lag 2.000 kroner høyere for en gjennomsnittskunde som har et årlig forbruk på 20.000 kWh.

De to siste månedene har vært langt kaldere enn normalt i store deler av landet, og gjennomsnittskunden har brukt mer strøm en normalt.

Prisene varierer mye landet rundt. I Haugaland Krafts område vil en normalkunde måtte regne med å betale 1.900 kroner mer enn i fjor, skriver Haugesunds Avis.

Ifølge Romerikes Blad viser Hafslunds beregninger at en normal romerikshusstand som betalte 1.976 kroner for strømmen i desember i 2009, må betale 3.538 kroner for årets siste måned i 2010. Det er en økning på nesten 80 prosent.

For november og desember samlet sett er økningen drøyt 60 prosent, eller nesten 2.300 kroner.

Ikke bare «strøm»

Det som normalt omtales som strømprisen, er ofte bare halvparten av den virkelige prisen.

Spotprisen oppgis vanligvis uten moms. Når strømprisen øker, øker også momsen med 25 prosent. Det tjener staten godt på.

På toppen av en spotpris på 65 øre kommer moms med 16,25 øre. Da er prisen til strømleverandøren oppe i 81,25 øre. I tillegg til dette betales et månedlig fastbeløp til leverandøren.

Dersom strømleverandør og netteier er samme selskap, faktureres nettleien sammen med strømmen. Er netteier og strømleverandør to forskjellige selskaper, kommer det to fakturaer i nettbanken eller postkassen.

Nettleien består av en fast del og en variabel del. Den variable kan være fra 30 - 40 øre og oppover. Sammen med nettleien faktureres statlig forbrukeravgift på 11,1 øre/kWh samt 1 øre per kWh til Enova. På toppen av dette kommer igjen momsen.