Naturkatastrofer størst trussel for Norge

Alvorlig pandemi, ekstremvær, strømrasjonering og fjellskred topper lista over de verste hendelsene som kan ramme Norge.

For første gang har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet et nasjonalt risikobilde av de ti hendelsene vi burde frykte mest i Norge. Seniorrådgiver Mats Ruge Holte i DSB la fram lista på den nasjonale konferansen om samfunnssikkerhet og nye trusselbilder ved Universitetet i Stavanger mandag.

– Dette risikobildet gir en tabloid illustrasjon av risikoen for ti store uønskede hendelser. Vi vil jobbe videre og legge til risikoen for andre hendelser, slik at vi får fram helheten. Alt det kommer i en rapport i mars, sier Holte til NTB.

Naturen truer
Basert på sannsynlighet og konsekvens for verstefallsscenario er det fire naturhendelser som ligger øverst på lista: Pandemi, ekstremvær, strømrasjonering og fjellskred. Dette er hendelser som svært sannsynlig vil inntreffe, men hvor, når og hvordan er vanskelig å forutsi.

På de neste tre plassene følger skipskollisjon, atomulykker og alvorlige gassutslipp, som alle ligger under kategorien systemsvikt. Nederst på lista ligger tilsiktede hendelser: Terrorangrep, cyberangrep og sikkerhetspolitisk krise. Disse regnes som mindre sannsynlige for Norge enn for eksempel for Storbritannia eller Nederland.

Veien videre
Holte er opptatt av at det nasjonale risikobildet ikke skal skape panikk.

– Hensikten er å få til en visualisering av det totale risikobildet, slik at noen kan begynne å tenke og gruble over hva som må gjøres og hvordan det skal prioriteres for å være best mulig forberedt. Herunder ligger en prosess der man i langt større grad må se på tvers av sektorer, sier han.

Innbakt i prosessen ligger en heving av kunnskap og kompetanse rett og slett fordi temaene vil vekke debatt og diskusjoner.

Riksrevisor Jørgen Kosmo roser DSB for arbeidet så langt:

– De har pekt ut ti helt sentrale hovedpunkter i det nasjonale risikobildet. Spørsmålet er om man klarer å gjennomføre det forebyggende arbeidet som skal til for å redusere risikoen. Hensikten med sårbarhetsanalyse er jo å kunne organisere seg slik at man forebygger, slik at de verste scenariene ikke skal skje.

Må samordne
Kosmo åpnet mandagens konferanse med å refse norske etater og institusjoner, som han mener ikke klarer å samarbeide på tvers av sektorene.

– Vi har gjennom flere undersøkelser pekt på at samordningen ikke er god nok i det daglige. Ikke engang på sykehusene klarer de å samordne på tvers av avdelinger. Da er vi alvorlig bekymret for at organiseringen heller ikke blir god nok ved alvorlige trusler mot det norske samfunn.

Ifølge flere rapporter fra Riksrevisjonen er samarbeidet for samfunnssikkerhet i Norge sjokkerende dårlig. Kosmo tror ikke det står på penger, men på evne og vilje til å samordne på tvers av sektorer og avdelinger.

– Riksrevisjonens gjennomgang er deprimerende lesing. Vi må slutte å tro at ting ikke kan hende oss, sier Kosmo.