Markert økning av vannskader

Kuldeperioden i begynnelsen av året ga en sterk økning av antall vannskader på grunn av frostsprengte vannledninger, og nå er vi i gang igjen.

Den sterke kulda over store deler av landet er meldt å holde seg i lang tid framover.

Prognosene fra Vannskadekontoret antyder at vi kan få nærmere 110 000 vannskader i år. I perioden fra 1983 til 2009 har vi aldri hatt mer enn vel 77.000 skader ett og samme år. Erstatningsprognosen fastslår at vi kan vente samlet vannskadeerstatning i 2010 på mellom 4,5 og 5 milliarder. Tidligere rekord ligger like under 3 milliarder.

Svært mange av skadene kunne vært unngått med enkle tiltak. Ofte er det satt på for lite varme i de enkelte rom med vanninstallasjon. Mange av skadene i hytter skyldes at vannet ikke er avstengt samtidig som det ikke er satt på varme. Det samme gjelder for boliger der beboerne har vært borte for kortere eler lengre perioder. Dårlig byggemåte med uisolerte vannrør i yttervegg og vannledninger som er lagt alt for grunt i bakken har også gitt svært mange skader.

I innledningen til sikkerhetsforskriftene for hus framgår det at erstatningen kan settes ned eller falle bort ved skade som skyldes brudd på sikkerhetsforskrift. Om frostsikring står det

”Sikring mot vannskader: Sikrede skal sørge for at bygningen er tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. Alternativt skal sikrede sørge for nedtapping av røranlegg. For ubebodde hus skal sikrede sørge for nedtapping av røranlegg. Ved begge ovennevnte tilfeller må sikrede ved nedtapping først kontrollere at stoppekran er tett.”

For mange av vannskadene i år ligger det dermed an til at selskapet kan avkorte erstatningen på grunn av brudd på sikkerhetsforskriften. Avkortning utgjør ofte 20 – 30 % av skadebeløpet. Nytt av året er at egenandelen ved frostskader er øket til minimum kr. 10.000.

For forsikringstakeren er det dermed all god grunn til å gjøre alt han kan for å unngå frostskade ved å ha på tilstrekkelig varme, ved å stenge stoppekrana når hus og hytte forlates for en periode, ved å benytte glykol el lign i stedet for vann som varmebærer i alle opplegg for vannbåren varme, ved å legge isolasjonsmatter på bakken over gruntliggende vannledninger før frostperioden setter inn osv.