- Grønne sertifikater gir muligheter

BNL mener at grønne sertifikater sammen med satsning på energieffektivisering av bygninger kan gi store muligheter.

- Det er positivt at det har kommet på plass en avtale om grønne sertifikater mellom Norge og Sverige. Dette er en god klimanyhet og viktig for verdiskaping og teknologiutvikling i Norge. Samtidig er det nå avgjørende at vi også kommer i gang med en kraftig satsing på energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse, sier direktør Audun Lågøyr i BNL, som nå ber om møte med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Avtalen som olje- og energiminister Terje Riis-Johansen undertegnet onsdag ettermiddag vil kunne bidra til at det bygges ut ny fornybar energi for om lag 13,2 twh i Norge og like mye i Sverige. Det betyr nesten tre ganger Oslos forbruk, og er en produksjon som tilsvarer åtte gasskraftverk.

Avtalen mellom Norge og Sverige er den første i sitt slag i Europa, og innebærer at hvert land skal finansiere 13,2 TWh ny fornybar elektrisitet innen 2020. Men en viktig forutsetning for at Norge kan slutte seg til det svenske systemet med grønne sertifikater fra 1. januar 2012 er at vi innfører EUs fornybardirektiv.

- Nå som rammene for økt utbygging av fornybar energi er på plass, er det viktig med fullt trykk på energieffektivisering i eksisterende bebyggelse. Potensialet for energieffektivisering i bygg er i Arnstad-rapporten fastslått til å være om lag 10 twh, hvorav 8 twh med enkle grep kan hentes ut i eksisterende bebyggelse fram til 2020, fastslår Lågøyr.

Energieffektivisering enklest og billigst
KRDs arbeidsgruppe for energieffektivisering av bygg, som la fram sin rapport tidlig i høst, dokumenterer at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket.

- Myndigheter, miljøbevegelse, forskere og byggenæringen står sammen om dette i rapporten, og er et meget sterkt signal til Regjeringen om at de nå må komme med konkrete tiltak raskt, sier Lågøyr, - Det var skuffende at det ikke kom konkrete virkemidler allerede i budsjettet for 2011, men det er ikke for seint å gjøre endringer i Enovas støttesystem slik at det innrettes på en slik måte at det monner for effektivisering i eksisterende bygg.

Ber om møte med Olje- og energiministeren
BNL vil nå be om møte med Olje- og energiministeren.

- Det er på høy tid med endringer i Enova tildelingskriterier slik at det legges til rette for at også private huseiere kan få støtte til energieffektiviseringstiltak i egen bolig, sier Lågøyr,

- Dette er ett av temaene vi gjerne vil ta opp med statsråden. Samtidig vil vi trekke fram de viktigste punktene fra Arnstad-rapporten som det er viktig å holde trykket oppe på, fastslår Lågøyr, som trekker frem tre konkrete tiltak :

1) Det trengs sterke økonomiske støtteordninger rettet mot huseiere, som kan føre til at folk setter i gang med energieffektivisering i eksisterende bygg.

2) Det må etableres et nasjonalt system for systematisk etter – og videreutdanning i byggenæringen, og stille lovkrav om kompetanse til alle som etablerer seg i næringen.

3) Det må satses på å utvikle trygge og robuste løsninger for å sikre kvalitet i utførelsen av arbeidene.