Milliarder skal sikre kraftforsyningen

Både næringsminister Trond Giske og Statkraft-ledelsen er sikker på at en styrket egenkapital på 14 milliarder kroner vil sikre kraftforsyningen i Norge de neste åra.

 

Fakta om Statkraft

* Størst i Europa innen fornybar energi

* Produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft og fjernvarme

* Betydelig aktør på de europeiske energibørsene og har spisskompetanse innen fysisk og finansiell krafthandel

* Leverer strøm og varme til om lag 600.000 kunder i Norge og Sverige

* Heleid av den norske stat

* Konsernet hadde i 2009 en omsetning på 26 milliarder kroner

* 3.200 medarbeidere og virksomhet i over 20 land

* Grunnlagt 1992 da Statkraftverkene, som i 1986 var blitt skilt ut fra NVE, ble delt i Statkraft og Statnett. Regner sin historie tilbake til 1895 da Staten kjøpte sitt første kraftanlegg. I 2004 ble Statkraft reorganisert som et aksjeselskap

(Kilde: Statkraft) (©NTB)

– Dette vil bidra til å sikre kraftforsyningen i Norge. Vi kommer til å fornye og effektivisere kraftverkene vi har i dag, blant annet ved å skifte ut mange, gamle turbiner, noe som i sin tur vil føre til at kapasiteten økes, sier styreleder Svein Aaser i Statkraft til NTB.

Med regjeringens milliardpakke på 14 milliarder kroner som ble lagt fram fredag, kan Statkraft realisere en samlet investeringsplan på om lag 82 milliarder. Planen for de nye investeringene er i sin helhet knyttet til satsing på miljøvennlig fornybar energi i Norge og internasjonalt.

Lover ikke billig strøm

25 prosent av pengene i Statkrafts investeringsplan skal forbeholdes norske investeringer.

–20 milliarder av disse pengene skal investeres bare her hjemme i Norge. Det betyr blant annet at varmekraftproduksjonen vil dobles. Vi skal oppgradere gamle anlegg og forventer at dette vil bidra til å sikre kraftforsyningen i Norge de neste åra, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til NTB.

De siste dagene har strømprisene skutt til værs. Om de neste åras investeringer også vil sikre norske strømkunder mot skyhøye strømpriser i vinterhalvåret, kan han derimot ikke love.

– Det jeg kan si er i alle fall at alt som er til det bedre for kraftforsyningen, vil være til det bedre for prisnivået, sier Giske.

Giske sier at styrkingen av egenkapitalen gjør at Statkraft nå vil kunne gjennomføre fremtidsrettede investeringer både innen vann- og vindkraft og fjernvarme.

Blandet mottakelse

Forslaget avslutter en lang og sterkt kritisert prosess om de videre rammene for Statkraft. Prosessen går tilbake til styrets anmodning fra februar 2009 om en styrking av kapitalsituasjonen i selskapet. Den forrige styrelederen var så oppgitt at han i sommer åpent gikk ut og kritiserte Giske og regjeringen for sendrektighet.

Både Høyre og Fremskrittspartiet støtter kapitaltilførselen, men sier regjeringen har brukt altfor lang tid på saken.

– Prosessen har avslørt at Giske ikke er den profesjonelle eier Statkraft trenger, sier Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp.

– Selskapet hadde fortjent en raskere og ryddigere behandling. Prosessen har vart altfor lenge og har til dels vært uryddig i forholdet mellom eier (staten) og styret, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten. Han peker samtidig på at Statkraft har store verdier som kunne selges for å satse på nye områder.

– Dette er en veldig stor beslutning, det er det største statlige kapitaltilskuddet noensinne. Vi har brukt mye tid på å forsikre oss om at dette er helt trygt, forklarer Giske, som kan trøste seg med at han får full støtte fra Bellona-leder Frederic Hauge.

Null i utbytte

I sin nye strategiplan har Statkraft lagt til side tidligere ambisjoner om oppkjøp i regionale kraftselskaper i Norge og ambisjoner om en egen satsing på nettvirksomhet. Når tidenes største investeringsmidler for de neste åra nå er sikret, betyr det også at tanker om å selge kraftselskaper som BKK i Bergen for å skaffe til veie nødvendige investeringsmidler, ikke blir aktuelt.

I sin nye og spissede strategi trenger Statkraft, som eies 100 prosent av staten, til sammen 23 milliarder kroner i egenkapital. Mens 14 milliarder kommer som tilskudd fra regjeringen, skal de siste 9 milliardene hentes inn ved at Statkraft betaler redusert utbytte til staten de neste fem åra. Av de 14 milliarder kronene som regjeringen la på bordet fredag er 4,2 milliarder reversert utbytte for 2010.

– Dette vil gjøre at selskapet kan videreutvikle sin posisjon som Europas største produsent av fornybar energi, sier Trond Giske. (©NTB) (©NTB)