Bekymret over lite vann i kraftmagasinene

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) hadde ønsket seg atskillig mer vann i kraftmagasinene ved inngangen til vinteren.

– Vi har fått en krevende situasjon nå med lav magasinfylling og en kuldeperiode som en tidlig start på vinteren. Vi får krysse fingrene for at den ikke varer. Men vi kommer ikke bort fra at mer vann i magasinene ville gjort inngangen til vinteren bedre, sier statsråden.

Kraftkrise
Riis-Johansen er spesielt bekymret for kraftforsyningen til bergensområdet i vinter. Torsdag møtte han byrådslederen i Bergen og ordførere fra nabokommunene for å drøfte tiltak.

Magasinfyllingen er like lav på Vestlandet som i resten av landet, og i tillegg frykter Statnett at tilførselen kan bli vanskelig. Det er bakgrunnen for at selskapet vil bygge den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger.

Men uansett hva som blir utgangen på kraftlinjestriden, kan det ikke hjelpe på situasjonen i vinter. Derfor drøftet olje- og energiministeren og kommunetoppene hvilke kortsiktige tiltak som kan settes i verk.

Utkobling
– Statnett og BKK jobber med ulike tiltak for å møte en vanskelig situasjon. Hvis det blir nødvendig, vil de benytte seg av avtaler med større strømforbrukere om å ta ned forbruket. Hvis ikke det er nok, vil det være aktuelt med kontrollert utkobling av deler av abonnementsmassen i området, sier Riis-Johansen etter møtet.

Han skulle gjerne sett at en tredje tilførselslinje hadde vært på plass i vinter.

– Det ville gjort situasjonen atskillig lettere, sier han.

Ønsker ny linje
Byrådsleder Monica Mæland (H) ønsker også større sikkerhet for kraftforsyningen til Bergen. Men hun gjør det klart at det ikke er Hardanger-linjen som er viktigst for byen.

– Det viktigste for oss er å få på plass linjen mellom Modalen-Mongstad-Kollsnes og Bergen, sier byrådslederen. Det orienterte hun statsråden om i møtet.

Byrådslederen sier hun er klar over farene for en strømkrise, men hun er trygg på at byen har en god strømsituasjon.

– Men noe må gjøres på lengre sikt, og der kommer kraftlinjen fra Modalen inn.

Hun ønsker også å få laget en lokal risiko- og sårbarhetsanalyse for krafttilgangen.

– Vi har detaljerte analyser knyttet til farene for flom, vind og ras. Vi bør også få det for kraftforsyningen, sier hun.