Ekstra brannfare i kulda

Meteorologene varsler fortsatt sprengkulde i store deler av landet. Kulda kan føre til ekstra mange branner, advarer brannekspert.

– Når kulda setter inn, øker brannfaren betydelig, sier branningeniør Christian Fylkesnes i rådgivningsselskapet ÅF. Han har lang erfaring fra brann- og redningsetaten i Oslo og jobber nå med brannsikring av større byggeprosjekter.

Sprengkulda sist vinter førte til en markert økning i forsikringsutbetalingene på grunn av brann, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

– Sprengkulde kombinert med adventstid er en dårlig kombinasjon. Levende lys, dekorasjoner, fyr på peisen og høyt strømforbruk fører til flere branner, sier han.

Fyr forsiktig
Sprengkulde fører til at vi fyrer på en annen måte enn vanlig, og da kan det gå galt.

– Sprengfyring kan føre til pipebrann. God trekk og litt tålmodighet er viktig når man fyrer i peisen, er hans råd.

Han har hørt om folk som bruker stekeovner og kokeplater til oppvarming når det blir bråkaldt.

– Og flyttbare, oljefylte elektriske ovner er en stor synder. Mange av disse ovnene har dårlig kvalitet. De bør ikke brukes som permanent varmekilde, og bare når man er hjemme, sier Christian Fylkesnes.

Farlige materialer

Levende lys som velter og som ofte setter fyr på lettantennelige dekorasjoner, har forårsaket flere dødsbranner i Norge de siste årene.

De fleste som mister livet i branner i Norge dør av røykforgiftning, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Begynner det å brenne, er ofte røyken mye farligere nå enn tidligere. Årsaken er at vi omgir oss med stadig mer utstyr som er laget av plast og andre materialer som kan avgi farlige gasser i en brann.

– Brannrøyk inneholder flere hundre kjemiske forbindelser, og mange av disse gassene kan gi røykforgiftning, sier Fylkesnes.

Giftig røyk
En av de farligste gassene er cyanid, eller blåsyre. Cyanidgass kan dannes når hard plast smelter. Mange av advents- og juledekorasjonene inneholder polyuretan, det er plastmateriale som er brannhemmende, men farlig.

– Hvis man opplever en brann og kommer ut for giftig røyk, er det veldig viktig å komme seg bort fra røyken og ut i frisk luft så raskt som mulig, sier Christian Fylkesnes.

Ved mistanke om røykforgiftning, kan man ringe Giftinformasjonen på 22 59 13 00, eller 113 hvis det er nødvendig med livreddende førstehjelp.

Landets sykehus har motgift mot giftige gasser som cyanid. Det er kun medisinsk personell som kan vurdere om man har vært utsatt for slik forgiftning.