Uenige om lukkede oppdrettsanlegg

Norsk sjømatproduksjon må være bærekraftig, fastslo fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) da hun innledet en konferanse i Bergen mandag.

Både fiskeoppdretterne på konferansen og miljøvernerne som demonstrerte utenfor møtesalen er enige om bærekraft. Men uenigheten er stor om hva dette betyr i praksis.

Lukkede anlegg
Utenfor møtesalen ble deltakerne møtt av demonstranter fra Miljøpartiet De Grønne som krever lukkede oppdrettsanlegg. Det samme kravet fremmet Kurt Oddekalv fra Norges Miljøvernforbund inne i salen. Han solgte en rapport der en rekke negative resultater av fiskeoppdrett listes opp.

Berg-Hansen er ikke avvisende til kravet om lukkede oppdrettsanlegg, i det minste i en del av produksjonskjeden. Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i oppdrettsselskapet Marine Harvest mener også at lukkede anlegg er mulig i sjøen, men han avviser landbaserte anlegg.

Forskningsdirektør Ole Arve Misund i Havforskningsinstituttet mener derimot at det er mulig å bygge videre på dagens åpne anlegg, og at problemene med lakselus, rømming og forurensning lar seg løse.

Norges nye olje?
Fiskeriministeren skulle i sitt innledningsforedrag besvare spørsmålet om sjømat kan bli den nye oljen for Norge.

Hun viste til at sjømatproduksjon på få år har blitt den tredje viktigste eksportnæringen i Norge. Den står nå for 5,8 prosent av eksporten, mens olje og gass står for 64 prosent.

– Det er ikke noe lite gap vi skal prøve å fylle. Vi trenger bred satsning på forskning og teknologiutvikling, sa statsråden. Hun viste til at regjeringen har satt som mål at Norge skal være verdens ledende sjømatnasjon.

Fiskeridepartementet arbeider med å konkretisere dette målet, og en av de viktigste forutsetningene er at oppdrettsnæringen er bærekraftig.

– Vi må ha evighetens perspektiv på næringen, sa Berg-Hansen.

Verdens mat
Konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, viste til at oppdrett av sjømat har økt kraftig de siste 20 årene. Nå er produksjonen i verden nesten på nivå med alt som fanges av villfisk i verdenshavene.

For å klare å mette en stadig økende befolkning, må mer mat hentes fra havet, sa Aarskog som liksom fiskeriministeren tror det kommer teknologiske løsninger som kan gi bedre kontroll med rømming og forurensning.

Forskningsdirektør Misund ved Havforskningsinstituttet ga uttrykk for stor optimisme når det gjelder mulighetene for norsk havbruk.

– Vi har plass til fem ganger så mye oppdrett som i dag, kanskje ti ganger så mye, sa han og viste til at arealet av dagens oppdrettsanlegg ikke fyller mer enn rullebanene på Gardermoen.