Reaktiv etterutdanning!

Ved en gjennomgåelse av EBAs entreprenørskole for 2010 stiller jeg spørsmål om det er dette kurstilbudet entreprenørene trenger.

Johan Arnt Vatnan

Konserndirektør
Skanska Norge AS

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Anne Marit Bjørnflaten, AP

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Petter Eiken, Skanska

Steinar Gullvåg, AP

Morten Christiansen, MajaTeknobygg

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Ketil Lyng, BNL

Steinar Gullvåg, Ap

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Nærmere 90% av de 60 kurs som tilbys er knyttet til lover, forskrifter og jus. Har bransjeorganisasjonen rett fokus? Bidrar vi til en bedre næring med større samfunnsansvar, bedre inntjening og lavere byggekostnader med denne formen for etterutdanning.

For meg virker det som kurskomiteene og EBA ser for mye i bakspeilet og ikke har kikkertperspektivet og fastheten for hva næringen virkelig trenger i fremtiden. Det er vel og bra å sette fokus på bedre kontraktsstyring, kontraktsrett, opplæring i ny plan- og bygningslov og offentlige anskaffelser, men utvikler og driver dette oss fremover. Hvis kurstilbudet gjenspeiler det som etterspørres fra bedriftene og deres ledere må vi ikke bare slutte å kikke i bakspeilet, men sette oss ned å se oss selv i speilet, og gjøre noen refleksjoner. Er det denne formen for etterutdanning som utvikler oss og bringer oss fremover i forhold til det samfunnet forventer? Hva med å ta et større ansvar for utviklingen av næringen med kursing og opplæring for eksempel innenfor;

• Miljøløsninger i bygg og anlegg

• Trimmet bygging / lean construction

• Nye kontrakts- og samarbeidsformer

• Byggeplasslogistikk

• Videreføre erfaringer og konklusjoner fra byggekostnadsprogrammet

Kurstilbudet er stort og daglig flommes våre tidsskrifter og epostkasser over av ulike tilbud. Men la ikke andre aktører ta ansvar for vår utvikling. Vi må sette agenda selv og påvirke hva våre ledere og medarbeidere skal utvikle seg innenfor. Mye bra tilbys av rådgiverorganisasjonene og byggherreforeninger, men hvorfor la disse styre vår videreutdanning. Ved å etterspørre kompetanse innefor lean construction, samhandling og miljø, sette det på egen plan, påvirkes også andre utdanningsinstitusjoner og kursarrangører. Dermed er det mulighet for raskere utvikling både innefor miljø, kvalitet og lavere kostnader.

En av næringens største utfordringer er rekruttering og evnen til å beholde gode medarbeidere og ingeniører. Jeg tviler sterkt på at et utviklingstilbud innefor lover og forskrifter bidrar her. Næringen har svært mye attraktivt å tilby og behov for utvikling innenfor områder som er attraktive for yngre og eldre medarbeidere. La oss sette disse fag og områder på timeplanene. Da treffer vi samfunnets behov i tillegg.

EBAs entreprenørskoles kurskalender for 2011 begynner nok å ta form. Jeg ber de som har skoen på gå noen runder ekstra før kalenderen utgis. Få inn kurs og et tilbud som viser større ansvar og gir kompetanse innenfor overnevnte og andre fagområder. Tenk på næringens utvikling og behov for innovasjon.