C. F. Møller vant operahuset i Kristiansund

Juryen valgte i sommer å dele førstepremie mellom to konkurranseforslag, men har etter siste runde utpekt Arkitektfirmaet C. F. Møller som den endelige vinneren av Opera- og Kulturhuset i Kristiansund.

Kristiansund har Norges eldste opera med spor helt tilbake til 1805. Hvert år i februar avholdes Operafestukene, som er Norges største og mest allsidige presentasjon av opera og musikkteater.

Operaens nye rammer skal være byens kulturelle kraftsenter og identitetsbærer for hele regionen. Bygningen på ca 15 000 m2 skal utover opera romme ballettsenter, bibliotek, høyskolesenter, restaurant, kafé, og konferanselokaler med utsikt over fjordbyen.

Historie og ny puls
Kristiansund ble bombet i 1940 og har få gjenværende eldre bygninger i sentrum. Tomten har to eksisterende bygninger der Folkets Hus er et eksempel på byens unike gjenreisningsarkitektur. En vesentlig del av konkurrensen har vært å modernisere og integrere de to eksisterende bygningene i det nye opera- og kulturhuset, slik at byens historie fletter seg inn i prosjektet.

Vinnerforslaget, med navn Kulturkvartalet, skaper med sine mange funksjoner en kulturell bydel og oppnår med sin størrelse å samle de to eldre bygningene til et samlet kvartal. Fasadenes hvite lameller gir et lett og levende uttrykk, hvor lys og skygge skaper vekselvirkninger døgnet rundt.

Opera- og kulturhuset gir Kristiansund et nytt og pulserende bysentrum ved blant annet å knytte seg til byens gågater, plasser og parkdrag, og ikke minst Kongens plass. De kulturelle funksjonene blir flettet sammen i et kreativt og dynamisk miljø omkring hovedsalen, som er utformet slik at det oppnås svært gode akustiske og teatertekniske forhold med stor grad av fleksibilitet.

- Vårt fokus har vært å skape et topp moderne og fleksibelt kulturhus, hvor arkitekturen understøtter kreativiteten og utvikler samarbeidet mellom bygningens interessenter. Samtidig har det vært viktig for oss å skape en bygning som tar hensyn til stedets særlige historie og de bevaringsverdige bygninger, sier arkitekt og partner Klaus Toustrup i Arkitektfirmaet C. F. Møller.

Flere markante kulturbygg
Operaen i Kristiansund føyer seg inn i rekken av markante kulturbygg som Arkitektfirmaet C. F. Møller har stått for de seneste år. Her kan blant annet nevnes:

Darwin Centre i London - den kokongformede utvidelsen av Natural History Museum, som rommer både deler av Darwins enestående samling, samt forskningsfasiliteter i verdensklasse.

Utvidelsen av Musikkhuset i Århus til dobbelt størrelse - med en ny symfonisk sal med fremragende akustikk og fasiliteter til blant annet Århus Symfoniorkester og Det Jyske Musikkonservatorium.

Odense Musikk- og Teaterhus - et kultursenter med fire scener, samt Det fynske Musikkonservatorium under samme tak.

Arkitektfirmaet C.F. Møller står også bak kjente prosjekter som Nye Bislett Stadion og universitetssykehuset Nye Ahus her i Norge.

Etter første del av konkurransen var det delt førsteplass mellom Arkitektfirmaet C. F. Møller og Space Group i samarbeid med London-firmaet Brisac Gonzales. De øvrige deltagerne i konkurrensen var: Snøhetta AS, Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter i samarbeid med Wingårdh Arkitektkontor AB, samt et team bestående av Nordplan, 70° nord arkitektur as og Mestre Wåge Arquitectos.

Kristiansund Opera- og Kulturhus er planlagt oppført med utgangspunkt i miljøstandarden BREEAM, og skal stå ferdig til innvielse i 2014.