Krever hard lut for å få ned energibruken

For å halvere energibruken i bygg må myndighetene innføre strengere krav, samt bedre, enklere og flere støtteordninger. Bransjen bebuder skjerpet næringspolitisk påvirkning på området.

Det er fasit fra en konferanse på Gardermoen sist uke hvor representanter for næringsliv og organisasjoner drøftet energieffektivisering i bygg.

Møtet er en oppfølging av Arnstad-utvalget som i august overleverte en rapport til Regjeringen om halvering av energibruken i bygg innen 2040

Bransjen ønsker raske tiltak

- Det er avgjørende med påvirkning for å tvinge frem politisk handling. Bransjen ønsker raske tiltak og incentiver slik at leverandører, eiere og leiere kan ta energivalg som reduserer klimautslippene, sier administrerende direktør Runar Hansesætre i Schneider Electric som tok initiativ til konferansen.

Seminaret ble arrangert av Schneider Electric som et direkte tilsvar på Arnstad-utvalgets rapport. Representanter kom fra ABB, Aspelin Ramm, Avantor, Bellona, Bybo, Efo, Elektroskandia, El-Proffen, Glen Dimplex, Micromatic, Nexans, Norsk teknologi, Osram og Schneider Electric. Enova deltok i en rådgivende rolle. Eli Arnstad, statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet Dag-Henrik Sandbakken og Tore Strandskog fra Norsk teknologi holdt innlegg for deltakerne.

Holdningsendring

Energi spart vil alltid være bedre enn energi produsert, ifølge Hansesætre som mener en holdningsendring må på plass hos landets 2,8 millioner byggeiere for å nå de ambisiøse målene.

Bygg står for rundt 40 prosent av landets energiforbruk, rundt 80 TWh, som skal ned til 40 TWh innen 2040 hvis Arnstad-utvalget og bransjen får det som de vil.

- Vår bransje kan fokusere kraftigere på løsninger som vil gi kundene mer effektiv energibruk og lavere kostnader. Samtidig gir vi et bidrag til å løse den nasjonale og globale energi- og klimakrisen, sier Hansesætre.

Den store utfordringen er energieffektivisering av eksisterende bygg, som i de neste ti år vil stå for mer enn 90 prosent av dagens energibruk, mener Hansesætre.

- Får man ikke i stand tiltak på dette området, er det ikke mulig å redusere så mye og så raskt som myndighetene ønsker, sier Hansesætre.

Blant forslagene fra bransjemøtet:

- Økt press for raskt å få politisk handling på mål og tiltak i Arnstad-rapporten

- Raskere revidering av tekniske forskrifter for å innføre strengere krav til energieffektivisering

- Revidere tilknytningsplikt og prisnivå på fjernvarme, samt øke konkurransen i fjernvarmenett

- Det må utvikles mer teknologinøytrale løsninger slik at kundene ikke låses på ikke-standardiserte løsninger som kan være dyre å utvide og endre

- Bedre samordning av tekniske forskrifter med støtteordninger fra Enova

- Bedre samhandling og felles plattform for energi og miljø i hele byggebransjen

- Holdninger må endres i alle ledd i næringen og kompetansen om energieffektivisering må økes

- Energi og miljø må inn i yrkesutdanning og kompetanseutvikling

- Krav til energioppfølgingssystemer i alle næringsbygg

- Klare og mer tydelige oppfølging, som for eksempel kontrollordninger for energieffektivitet og aktive tilsynsorganer

- Sterkere krav til energinivåer for alle typer bygg, også ved rehabilitering av eksisterende bygg

- Fremme systemer og konsepter som løfter frem norsk innovasjon på området

- Endring av husleieloven og leiekontrakter slik at lønnsomme energiinvesteringer kan gjøres av utleier, også i bygg med eksisterende leietakere med løpende leiekontrakter

- Etablere miljø- energiledelse i alle virksomheter

- Innføre skattefradrag for energiinvesteringer

- Utvikle standardkontrakter for energieffektivisering (EPC-kontrakter)

- Utvikle forretningsmodeller hvor selskaper kan ta over energiansvaret for kundene i sin helhet

- Innføring av hvite sertifikater

- Innføring av mer sjablongstøtte fra Enova og virkemidler på tiltak som er enkle å innføre

- Utvikle entrepriseformer og innkjøpsprosesser som prioriterer energieffektivisering

- Eventuelt økt elavgift skal fases over til støtteordninger for energieffektivitet

- Offentlig sektor må gå foran i utviklingen, blant annet gjennom å stille krav til energieffektive bygg ved inngåelse av leiekontrakter

Seminaret ble arrangert av Schneider Electric som et direkte tilsvar på Arnstad-utvalgets rapport. Representanter kom fra ABB, Aspelin Ramm, Avantor, Bellona, Bybo, Efo, Elektroskandia, El-Proffen, Glen Dimplex, Micromatic, Nexans, Norsk teknologi, Osram og Schneider Electric. Enova deltok i en rådgivende rolle. Eli Arnstad, statssekretær Dag-Henrik Sandbakken og Tore Strandskog fra Norsk teknologi holdt innlegg for deltakerne.